Kroes ei ole praegu veel selle poolt, et Kreeka euro drahmi vastu vahetaks. „Aga meil pole absoluutselt mingi "mees üle parda olukord", kui keegi eurotsoonist lahkub,“ ütleb Kroes. Ta mõistab, et tema avaldus on vastuoluline ja vesi Hollandi vabaduspartei PVV veskile, kust on juba ammu nõutud, et Euroopa rahakraanid Ateena jaoks kinni keerataks, kirjutab De Volkskrant.

„Võibolla pole minu sõnade valik lõpuni õnnestunud. Mida tähendab mees üle parda? Pidevalt öeldakse: kui lasta ühel riigil välja astuda või paluda välja astuda, kukub kogu ehitis kokku. Aga see ei ole lihtsalt tõsi,“ ütleb Kroes.

Kroes kritiseerib teravalt Kreeka poliitilist juhtkonda, kes ei suuda riiki ohutsoonist välja tuua. Ta süüdistab neid tahte puudumises. „Kreeklased peavad mõistma, et, „meie, hollandlased“ või „meie, sakslased“ suudame Kreekale antava hädaabi oma maksumaksjatele maha müüa ainult siis, kui on olemas tõendid hea tahte kohta.“

Kroesi avaldus tuleb poliitiliselt väga tundlikul momendil. Kreeka on pankroti äärel. Riigil on kiiresti vaja 130 miljardit eurot eurotsooni riikidelt ja rahvusvaheliselt valuutafondilt. Kolmel suurimal parteil pole üksmeelt säästunõuete täitmise kohta, mida kreeditorid nõuavad. Esmaspäevased kõnelused Kreeka juhtkonna vahel lükati edasi teisipäevale.