Teisipäeval oli Tallinna linnavalitsuse teenindussaalis märgata tavapärasest rohkem rahvast, kes oli sinna ilmselt kohale tulnud, et sõlmida kasutuslepingud nende hooldada olevate hauaplatside edasiseks kasutamiseks.

Alates 1. jaanuarist 2012 jõustus riigikogus 23. veebruaril 2011 vastu võetud kalmistuseadus, mis seab uued nõuded kalmistute korrashoiuks. Kehtima hakanud seaduse kohaselt on kohaliku omavalitsusel õigus teha hauaplatsi valdajale ettekirjutus kalmistu korrastamiseks ja selle mittetäitmisel rakendada asendustäitmist või sunniraha, mille ülemmääraks on 640 eurot.

Kõik senised Tallinna kalmistute hauaplatside kasutajad on kohustatud sõlmima kasutuslepingud nende hooldada olevate hauaplatside edasiseks kasutamiseks. Taotlusi saab esitada ja lepinguid sõlmida kuni 01.01.2013 ainult elektrooniliselt. Seda on võimalik teha kas Tallinna Kalmistute portaalis või linnavalitsuse teenindusbüroos teisipäevast neljapäevani kella 8.15 kuni 17.00 ja reedel kella 8.15 kuni 14.00.

Kaasa on vaja võtta isikuttõendav dokument ja teada vähemalt ühe hauaplatsile maetu ees- ja perekonnanime ning orienteeruvat surmaaega. Administraator võtab kodanikelt vastu taotlusi ja aitab kohapeal vormistada matmiskoha kasutuslepingute elektroonilist sõlmimist.

Tallinnas on seitse hooldatavat kalmistut. Möödunud aastal sõlmiti 26 548 lepingut.