Ajakirjanduse informatsiooni kohaselt on selle läbiviimiseks juba kindlaks määratud kaks tunnustatud spetsialisti, vahendab BNS.

Uut läbivaatust nõudsid teiste seas suvise massimõrva ohvrite omaksed.

Kohtu poolt määratud eksperdid diagnoosisid novembris Breivikil "paranoidse skisofreenia", tunnistades ta süüdimatuks. Nende diagnoosi kinnitas hiljem ka ekspertide komisjon. Eelmisel nädalal vaidlustasid aga vangla ülesandel massimõrvari seisundit uurinud kolm psühholoogi ja psühhiaater varasema diagnoosi, öeldes, et vaimse seisundi põhjal tuleks ta saata vanglasse, mitte kinnisesse psühhiaatriahaiglasse, nagu soovitas varasem ekspertiis.

Oslo ringkonnakohus avaldas ühtlasi 56 Breiviki rünnakutes ellujäänu ja mitme ohvri perekonda esindavate advokaatide kirja, milles seati kohtuekspertide diagnoos kahtluse alla.

Breivik tappis 22. juulil 77 inimest - kaheksa inimest Oslo kesklinnas valitsushoonete juures autopommiga ning 69 Utøya saarel, kus toimus valitseva töölispartei noortelaager.

Oslo kohus andis kõigile kohtuasja osapooltele neljapäevani aega otsustada, kas nad soovivad uut psühhiaatrilist ekspertiisi. Breiviki uue läbivaatuse nõude on esitanud varem ka mitme teise kannatanu esindajad.

Kohus peaks algama 16. aprillil.