Seaduseelnõu kohaselt ei saa siiski oma vanglakaristusi riigi kaitsmise vastu vahetada need, kes on toime pannud raskeid kuritegusid, sealhulgas mõrvad, vägistamised, terrorism, narkoäri ja riigireetmine, vahendab Politico.

Kui süüdimõistetud otsustavad rindele minna võivad kohalikud kohtud anda neile lepingu alusel tingimisi ennetähtaegse vabastamise ajateenistuse eest. Nad saadetakse vanglasse tagasi ainult juhul, kui nad panevad enne teenistuse lõppu toime uue kuriteo ja teenima peavad nad seni, kuni Kiiev teatab demobiliseerimisest.

Pärast nädalaid kestnud ühiskonna survet otsustas parlament, et kuritegusid toime pannud parlamendisaadikutel ja kõrgetel valitsusametnikel pole õigust karistuse leevendamiseks, teatas parlamendisaadik Jaroslav Železnjak Telegrami postituses.

Teistele vangidele, keda pole raskes kuriteos süüdi mõistetud, on üks tingimus. Nimelt ei tohi nende karistuse lõpuni olla rohkem kui kolm aastat.

Kiievis asuv korruptsioonivastane tegevuskeskus nimetas hääletust „mõru maitsega võiduks“.

„Lõppude lõpuks kannavad paljud korruptsioonis süüdi mõistetud kohtunikud, prokurörid ja muud ametnikud juba oma karistust, (ja) saavad nüüd seda mehhanismi kasutada ja vanglast välja pääseda,“ lisasid nad.

Seadusandjad loodavad, et seadus võimaldab Kiievil mobiliseerida kuni 10 000 süüdimõistetut. Enne eelnõu jõustumist peab president Volodõmõr Zelenskõi sellele alla kirjutama.

Jaga
Kommentaarid