„Ma arvan, et 2016. aasta rahvahääletus on sama ebaõnnestunud kui 1975. aasta referendum,“ ütles Strathclyde’i ülikooli poliitikaprofessor John Curtice viidates esimesele referendumile, mis käsitles ELi jäämise küsimust, vahendab Politico.

Ta ütles, et järjekordse referendumi ajakava „sõltub väga palju ebakindlast poliitikast“. Sellest olenemata kommenteeris Curtice, et ta „ei oleks üllatunud, kui see juhtub enne 2040. aastat“.

Curtice väitis, et järjekordset referendumit ei saa välistada, kuna 2016. aastal hääletati erinevalt vastavalt vanuserühmadele.

„Kui vaadata nii kaugele, mis on juhtunud hoiakutega, ja kui vaadata Brexitisse suhtumise vanuseprofiili, näete, miks,“ selgitas ta.

2016. aasta rahvaküsitlus näitas, et 75 protsenti 18–24 aastastest noortest hääletas ELi jäämise poolt, samas kui 65-74 aastaste hulgas pooldas ELi jäämist vaid 34 protsenti hääletanutest.

Curtice väitis, et pöördelisuse tähtsusega saab olema ametisse astuva valitsuse suhtumine ELi. Politico küsitluse kohaselt võidab järgmised valimised suure tõenäosusega Leiboristlik Partei. „Kuidas meie suhted ELiga arenevad, mil määral järgmine leiboristide valitsus seda pehmendab või mitte?“ sõnas politoloog.

Poliitik David Lammy on korduvalt öelnud, et EL on Leiboristliku Partei „number üks prioriteet“ suhete taastamisel rahvusvaheliste liitlastega, kuid partei on välistanud katse uuesti liituda ELi või selle ühtse turuga.