Europarlamendi liikmed väitlesid selle üle, mismoodi hinnata nende tööd. Jana Toom arvas, et aluseks tuleks võtta raportid ehk dokumendid, millest võib hea õnne korral saada Euroopa Liidu direktiiv. „Me oleme üks kolmest seadusandjast. Kas töötame direktiivimustanditega või teeme omaalgatuslikke raporteid, see on see, mille eest me saame palka,“ lausus Keskerakonna saadik. „Kui sa päriselt sellele pühendud ja valid õige teema, võib sellest hiljem direktiiv välja kasvada, seda on mitu korda juhtunud,“ lisas ta. Parlamendis esinemise kohta ütles Toom, et selleks ajaks on otsused juba tehtud.

1x
00:00

Sven Mikser rääkis europarlamendi tööformaatidest ja sellest, mismoodi Euroopa Parlamendi liikmete tööd hinnatakse ja eurosaadikuid edetabelitesse pannakse. „Kasutatakse keerulisi maatrikseid. Lõpuks on suur vahe, kas oled raportöör või variraportöör, kas tegelikult oled algteksti autor või käid lihtsalt läbirääkimistel. Või tegelikult ei käi isegi läbirääkimistel, sest variraportööriks saab olla ka nii, et sa ei panusta minutitki. Tihtipeale nii juhtubki,“ lausus ta. „Tihti on see asi illusoorne, püütakse erinevaid positsioone arvesse võtta. Erinevaid ameteid ja auameteid on Euroopa Parlamendis palju.“ Mikser kirjeldas, et teinekord palutakse tal juhatada mõne komisjoni või alakomisjoni istungit olukorras, kus peale komisjoni esimehe on olemas neli või viis aseesimeest. „Keda siis binokliga taga otsitakse ja kes sisuliselt selle ameti täitmisse ei panusta,“ lisas ta. Mikser tunnistas, et hiljuti ühes eurosaadikute edetabelis heale kohale sattudes tõdes ta, et temast tahapoole jäi tema hinnangul mõjukamaid ja ettepoole vähem mõjukaid saadikud. „Olen nende edetabelite suhtes väga skeptiline,“ märkis Mikser.

Jaak Madison ei arva, et peale raportite koostamise ja Euroopa Komisjonist alguse saanud eelnõude menetlemise peaks eurosaadikutel olema õigus ka ise eelnõusid algatada. „Vaadates seda seltskonda siin, ilmselgelt tuleks suur osa 720 saadikust välja mitte kõige meeldivamate eelnõudega,“ lausus EKRE poliitik. Ta märkis, et Euroopa Parlament ei ole tavaline parlament. „On palju saadikuid, kes seda õigust tahavad, aga kui Euroopa Parlament selle õiguse saaks, siis peab see võim tulema rahvusparlamentide arvelt. Ma väidan, et rahvusparlament on mõjukam ja peabki olema mõjukam,“ ütles Madison. „Eesti riigikogu, olgu milline ta on, on lähemal oma inimestele kui Euroopa Parlament oma inimestele.“

Ansip lahkub

Poliitikukarjääri lõpetavale Andrus Ansipile jagus väitlejatel sooje sõnu. „Ma tulin kunagi poliitikasse Ansipi pärast,“ ütles Jana Toom, kes olevat sellise otsuse teinud pärast pronksiööd. „Ma arvasin, et Ansipist hullemat kuju ei ole olemas. Ma eksisin rängalt. Ta on sõnapidaja mees, ta ei vassi ja räägib seda, mida mõtleb. Ta on töökas inimene. Räägin seda kiidulaulu 15 aastat hiljem ja ise ka mõtlen: issand, mis juhtus. Aga kui võrdlen sellega, mis täna Eesti poliitikas toimub, on mul siiralt kahju, et Andrus lahkub,“ lausus Keskerakonna eurosaadik.

Sven Mikserit huvitab, mida Andrus Ansip oma eluga edasi teeb. „Ma ei usu, et Andrus päriselt Eesti ühiskondlikust elust-debatist kõrvale jääb. Ma arvan, et see, et ta ei kandideeri, on kahju Reformierakonnale. Tegemist on inimesega, kes on võitnud üle-eelmised Euroopa Parlamendi valimised ja olnud teine häältevõtja eelmistel valimistel,“ ütles sotsiaaldemokraat. Tema arvates jääb Eesti poliitikasse suur tühimik.

Jaak Madison tõdes, et temagi on Ansipiga väga head koostööd teinud. „Andruse puhul on sümpaatne, et isegi kui seisukoht ei kattu, suudame normaalsete inimestena leida argumendid ja faktid, millele toetume,“ lausus ta. Madison ei arva, et Kaja Kallasega tülitsemine oli Ansipi vaatest viga. Ja ta väljendas samuti kahtlust, kas Ansip kuhugi kaob. „Tal pole vaja iga hinna eest Euroopa Parlamendi liige olla. Tal pole poliitiliselt kuhugi pürgida, olles olnud üheksa aastat peaminister ja Euroopa Komisjoni asepresident. Aga tema olemus on selline, et ega ta kuhugi ei kao,“ arvas Jaak Madison.

Homme kell 10.30 on Delfi „Erisaates“ külas Andrus Ansip.

Saate valmimist toetas Euroopa Parlament.