Eelmisel nädalal saatsid Tšaadi ametnikud USA kaitseatašeele kirja, milles ähvardati tühistada relvajõudude staatuse kokkulepe (SOFA), mis paneb paika reeglid ja tingimused, mille alusel USA sõjaväelased võivad riigis tegutseda, vahendab CNN. Kiri ei käskinud USA vägedel Tšaadist küll lahkuda, kuid nõutakse USA vägede lahkumist pealinnas N’Djamenas asuvast prantslaste baasist.

Luureallikate sõnul pärines kiri Tšaadi õhujõudude staabiülemalt. Kuna sõnumi edastamiseks ei kasutatud ametlikke diplomaatilisi kanaleid, arvavad kaks CNN-iga vestelnud USA allikat, et see võib olla Tšaadi valitsuse läbirääkimiste taktika, et saada oma huve paremini soosivat lepingut.

Lääne ametnikud on hoiatanud, et Venemaa tegeleb oma mõju laiendamisega kogu mandril. USA Aafrika väejuhatuse juht, merejalaväe kindral Michael Langley ütles märtsis USA senati relvajõudude komiteele, et Venemaa püüab kiirendatud tempos üle võtta nii Kesk-Aafrikat kui ka Saheli. Ta lisas, et Venemaa föderatsioon on tänu valenarratiivide levitamisele vangistanud paljud Aafrika riigid oma mõjualasse. „Selles piirkonnas on panused kõrged,“ ütles Langley.

Tšaadi samm tuli kuu aega pärast seda, kui naaberriik Niger lõpetas USA-ga sõlmitud lepingu, mis lubas ameeriklastel riigis tegutseda.

Tšaadis viibib alla saja USA sõduri.

Tšaad asub Aafrika keskosas ja piirneb põhjas Liibüaga, idas Sudaaniga, lõunas Kesk-Aafrika vabariigiga, läänes Kameruni, Nigeeria ja Nigeriga. Tšaadis on üle miljoni põgeniku, suur hulk neist Sudaani pagulased, kes põgenesid möödunud aastal puhkenud konflikti eest. Tšaad on ka üks maailma vaesemaid riike.