Gazas jätkub seitsmendat kuud vaenutegevus Iisraeli ja Hamasi vahel. Samal ajal oodatakse lisa Iisraeli ja Iraani vastastikusele vaenutegevusele, mida mõlemad pooled peavad ise vastulöökideks varasematele rünnakutele. Läänes tuntakse muret, et olukord võib kontrolli alt väljuda. Aga Iisraelis?

Kui valmis on Iisraeli ühiskond suuremaks sõjaks ja mismoodi ärev õhkkond igapäevaelus kajastub, räägib Eesti Päevalehe arvamustoimetaja Krister Paris. Juttu tuleb ka sellest, mismoodi suhtutakse Iisraelis eurooplastesse ning Ida-Euroopasse ning milliseid vaidlusi tekitab Iisraeli sees riigi edasine kurss.

1x
00:00

Parise sõnul on Iisraeli ühiskond juba olemuslikult valmistunud kõikvõimalikeks konfliktideks. Seda suurema šoki valmistasid 7. oktoobri rünnakud, ehkki Iraani raketi- ja droonirünnakute tõrjumine tõstis kahtlemata moraali.

„Üks asi, mis jätab huvitava mulje: kui kõnnid tänavatel, kus on kohvikud, siis igal pool kõlab selline rahustav muusika,“ rääkis Paris. „Olen saanud vastuseid, et see ongi sellepärast, et igatepidi ennast rahustada. Selline vaikne ärevus on üleval, aga inimesed käivad tööl, meres ujumas…“ Paris lisas, et võrreldes Ukrainas nähtuga võetakse Iisraeli tänaval õhuhäireid oluliselt tõsisemalt.

Samuti vesteldakse Iisraeli sisedebatist, palestiinlaste olukorrast ning sellest, milliseid tundeid tekitab Vene-Ukraina konflikt ning EL-i ja selle riikide poliitika Iisraeli ning Palestiina suhtes.