Parlamendi alamkoja seadusandjad arutavad nelja erinevat ettepanekut. Praegu kehtib riigis 1993. aasta abordiseadus, mida mõjutas tugevalt katoliku kirik, ja seda karmistati veelgi konstitutsioonikohtu otsusega 2020. aastal, vahendab The Associated Press.

Detsembris võimule saanud peaminister Donald Tusk lubas legaliseerida abordi kuni 12. rasedusnädalani. Ta on öelnud, et selle otsuse teeb naine, mitte preestri, prokuröri või parteiametniku otsus.

Küsitluste tulemused näitavad, et rahvas soovib abordiseadust leevendada, kuid muudatusi võivad blokeerida võtmetähtsusega poliitilistel positsioonidel konservatiivid.

Üks nendest on president Andrzej Duda, kellel on vetoõigus seadusandluse üle. Teine on parlamendi spiiker Szymon Hołownia. Abordiõiguste kaitsjad süüdistavad teda valijate tahte rikkumises, sest ta ei võtnud küsimust päevakorda kuude jooksul.

Seadusandjad peavad reedel hääletama, kas ettepanekutega edasi minna, saates need edasiseks tööks erikomisjonile.

Kehtiva seaduse kohaselt saavad Poola arstid aborti teha ainult siis, kui naise tervis või elu on ohus või kui rasedus on tingitud kuriteost. Sellest olenemata ei tee arstid tihtipeale aborti ka lubatud juhtudel ja on esinenud juhtumeid, kus probleemse rasedusega naised on kaotanud oma elu, kuna arstid seadsid prioriteediks loote elushoidmise.

Aktivist Natalia Broniarczyki hinnangul tehakse Poolas umbes 120 000 aborti aastas. Tervishoiuministeeriumi statistika kohaselt tehti Poola haiglates 2022. aastal 161 legaalset aborti. Broniarczyk ütles, et pooled neist tegi üksainus naisgünekoloog.