Šveits teatas jaanuaris, et korraldab Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi palvel rahutippkohtumise ja pidas seejärel läbirääkimisi EL-i, G7 liikmesriikide ja teiste riikidega, et hinnata nende osalemise huvi, vahendas Reuters.

„Praegu on rahuprotsessi käivitamiseks kõrgetasemelise konverentsi jaoks piisav rahvusvaheline toetus,“ öeldi liidunõukogu avalduses.

Kohtumise eesmärk on luua Ukrainas kõikehõlmavat ja kestvat rahu soodustav raamistik ja lisaks ka „konkreetne tegevuskava Venemaa osalemiseks rahuprotsessis“.

Moskva on öelnud, et ei ole sõja lõpetamise läbirääkimiste vastu, kuid teatas, et nad ei osale Šveitsis toimuval konverentsil. Samuti on nad öelnud, et Šveitsi algatus on ilma Moskva osaluseta mõttetu.

Moskva liitlane Hiina teatas eelmisel kuul, et kaalub konverentsil osalemist.

Peking esitas enam kui aasta tagasi 12-punktilise dokumendi, mis pani paika sõja lõpetamise üldpõhimõtted, kuid ei puudutanud konkreetset konflikti. Toona pälvis see leige vastuvõtu nii Venemaal kui ka Ukrainas.

Šveitsi president Viola Amherd ütles, et ei ole mingit garantiid, et algatus õnnestub ja suudetakse kohaselt koostada rahuleping.

„Alternatiiv oleks mitte midagi teha ja see oleks vastutustundetu Euroopa stabiilsuse ja ka Šveitsi jaoks,“ ütles ta pressikonverentsil.

„Me ei kirjuta sellel konverentsil alla rahuplaanile. Arvame, et tuleb teine ​​konverents, kuid tahame protsessi alustada selle konverentsiga,“ lisas ta.

Jaga
Kommentaarid