Kohtu otsusel enam kui 2000 naise esitatud hagi kohta võib olla doominoefekt üle Euroopa ja ka mujal, sest see loob pretsedendi selle kohta, kuidas peaksid kohtud suhtuma kasvavasse hulka kliimaprotsessidesse, millel apelleeritakse inimõiguste rikkumisele, vahendab Reuters.

Kohtu eesistuja Siofra O’Leary ütles, et Šveitsi valitsus on rikkunud inimõigust era- ja perekonnaelule, sest ei suutnud kehtestada piisavaid riigisiseseid meetmeid kliimamuutuse vastu võitlemiseks.

„See hõlmas rahvuslike kasvuhoonegaaside emissiooni piirangute koguseliselt määratlemata jätmist süsinikueelarve kaudu või muul viisil,“ ütles O’Leary.

Samuti märkis O’Leary, et Šveitsi valitsus ei saavutanud oma varasemaid kasvuhoonegaaside emissiooni vähendamise eesmärke, sest ei võtnud tarvitusele meetmeid eesmärkide saavutamise kindlustamiseks.

Ülemaailmne kodanike liikumine Avaaz teatas, et kohtu otsus avas kliimaalastel kohtuprotsessidel uue peatüki.

„Šveitsi otsus loob otsustava õiguslikult siduva pretsedendi, mis toimib eeskujuna, kuidas oma valitsus kliimaalaste tegematajätmiste eest edukalt kohtusse kaevata,“ ütles Avaazi õiguslike kampaaniate direktor Ruth Delbaere.

Kohus lükkas aga tagasi kaks muud samasugust hagi, millest ühe esitasid kuus Portugali noort Euroopa 32 valitsuse vastu ja teise Prantsusmaa endine omavalitsusjuht Prantsusmaa valitsuse vastu.

„Ma tõesti lootsin, et me võidame kõigi riikide vastu, nii et loomulikult olen ma pettunud, et seda ei juhtunud,“ ütles üks Portugali noortest Sofia Oliveira. „Aga kõige tähtsam asi on see, et kohus ütles Šveitsi naiste asjas, et valitsused peavad oma emissioone rohkem kärpima, et inimõigusi kaitsta. Seega on nende võit ka meie võit ja kõigi võit!“