Euroopa on plaaninud konfiskeerida enam kui 200 miljardi euro väärtuses Venemaa varasid, et aidata Kiievit ülesehitustöödel.

Üks ametnikest ütles Politicole, et Hiina, Saudi Araabia ja Indoneesia suhtuvad sellesse skeptiliselt ja nad kardavad, et tulevikus võivad need riigid olla järgmised, kes kaotavad oma vara.

Esialgu on idee siiski tagaplaanil, eelkõige kardavad EL-i lääneriigid juriidilisi tagajärgi ja euroala võimalikku destabiliseerumist. Sellest olenemata plaanitakse küsimust arutada järgmisel G7 rahandusministrite kohtumisel.

Euroopa on välja pakkunud ka varianti kasutada Euroopas hoitavatest Venemaa varadest saadud kasumit. Samm võib kuni sanktsioonide tühistamiseni tuua ligi 3 miljardit eurot aastas lisaraha.

Politico kirjutab, et sarnast lobitöö mustrit on näha olnud sissetungi algusest saati riikidelt, kes ei ole selgelt võtnud Venemaad toetavat positsiooni, kuid aitavad riiki kaudselt.

Need riigid väidavad, et Venemaa varade konfiskeerimine võib sõda pikendada ja sundida neid valima pooli tahte vastaselt.

Konfiskeerimine võib nende riikide jaoks tekitada ka juriidilisi probleeme. Kardetakse, et kohtuvaidlused võivad laieneda Venemaast väljaspoole. Moskva võib sundida neid võtma sihikule lääne varasid, mis kahjustaks nende mainet rahvusvaheliste investorite silmis.

Ekspertide sõnul on liialdus, et riigid kardavad, et nende varad Euroopas võivad langeda järgmisena konfiskeerimise alla, kui neil peaksid suhted läänega halvenema. Ekspert Tom Keatinge ütles, et muretsema peavad ainult need, kes „plaanivad ebaseaduslikku ja provotseerimata sissetungi oma naabrile“.

Jaga
Kommentaarid