„Vaenlane korraldas viimaste nädalate ühe suurima rünnaku Ukraina energiasektori vastu,“ kirjutas energeetikaminister Herman Haluštšenko Facebookis. Ta lisas, et vaenlase eesmärk ei ole lihtsalt kahjustada, vaid proovida samamoodi nagu eelmine aasta tekitada riigi energiasüsteemis ulatuslik häire.

Rünnakutes sai löögi Zaporižžjas asuv Dnipro hüdroelektrijaam, mis on Ukraina suurim hüdroelektrijaam. Ettevõtte sõnul oli jaamas tulekahju, kuid olukord olevat kontrolli all.

Lisaks ründasid Vene väed 22. märtsi öösel Harkivi linna energiataristut, põhjustades kogu linnas vähemalt 15 plahvatust ja mitu elektrikatkestust.

Kohaliku aja järgi kella 5.08 paiku teatas Harkivi oblasti kuberner Oleh Sõnjehubov, et Venemaa andis Harkivi energiarajatiste pihta 15 lööki ning linn on peaaegu täielikult ilma elektrita. Harkivi linnapea Ihor Terehhovi sõnul on kohalike pumbaalajaamade elektrikatkestuste tõttu häireid linna veevarustuses.

Ennelõunal teatas Ukraina päästeamet, et Vene raketi- ja droonirünnakus hukkus vähemalt kolm tsiviilisikut. Lisaks on teadmata kadunud kolm inimest ja vigastatuid vähemalt 20.

President Volodõmõr Zelenskõi postitas täna Telegrammi: „Maailm näeb Vene terroristide sihtmärke võimalikult selgelt: elektrijaamad ja energiavarustusliinid, hüdroelektrijaama tamm, tavalised elumajad, isegi trollibuss. Venemaa võitleb inimeste tavaelu vastu.“

Kyiv Independenti järgi teatati rünnakutest ka Krõvõi Rihi linna vastu, samuti on teateid Hmelnõtskõi, Odessa, Mõkolajivi, Vinnõtsja, Kirovohradi, Lvivi, Poltava ja Ivano-Frankivski oblastitest.

Alates täiemahulise sissetungi algusest sihib Venemaa regulaarselt Ukraina energiataristuga seotud rajatisi, põhjustades katkestusi elektri-, vee- ja küttevarustuses. Harkiv on olnud Venemaa rünnakute peamine sihtmärk.

Jaga
Kommentaarid