Euroopa Komisjon tegi jaanuaris ettepaneku peatada tollimaksud Ukraina põllumajandustoodangule veel üheks aastaks. Uus ettepanek hõlmab tariife kui linnuliha, munade ja suhkru import ületab kahe eelmise aasta keskmise taseme, vahendab Reuters.

ELi seadusandjad soovisid mitu kuud kestnud protestide tõttu laiendada nimekirja veel teistele toodangutele ja lisada võrdlusaastaks ka 2021. aasta.

Euroopa Parlament ja ELi eesistujariik Belgia leppisid kokku, et tariifid puudutavad ka kaera, maisi, tangude ja mee importi, kuid jätsid limiidiks endiselt 2022. ja 2023. aasta impordi keskmised.

Ukraina naaberriigid EL-is on kurtnud, et Ukraina tootjate import on mõjutanud nende ettevõtteid, põhjustades põllumeeste proteste ja impordikeelde. Saadetised EL-i riikidesse kasvasid pärast seda, kui Venemaa sissetung Ukrainasse takistas eksporti tavapärase marsruudi kaudu läbi Musta mere.

Kiiev on öelnud, et tema eksport ei kahjusta ELi turge, kuna hetkel toimub umbes 95% ekspordist siiski Musta mere kaudu.

ELi otsus tekitas põllumeestes veel suuremat pahameelt, kuna hõlmati vaid paari viimast aastat impordipiirangute määramisel. Poola põllumehed tahavad kvoote, mis põhinevad Ukraina impordil enne sõja algust.

Poola politsei teatel oli neil teave enam kui 580-st kolmapäevaks kavandatud meeleavalduse kohta, millest võtab osa hinnanguliselt 70 000 inimest. Sarnaseid proteste korraldatakse ka Tšehhis.

Kokkuleppe peavad nüüd heaks kiitma Euroopa Parlament ja ELi valitsused, see toimub tõenäoliselt aprillis.