Eelmise aasta lõpus sulges Soome kõik kaheksa piiripunkti Venemaaga, kuna piirile ilmus väga palju asüülitaotlejaid, kellel puudusid kehtivad dokumendid Euroopa Liitu sisenemiseks.

Valitsus usub, et kevade tulekuga ja temperatuuri tõusuga võib asüülitaotlejate arv piiril uuesti märkimisväärselt tõusta.

Helsingi süüdistab Moskvat migrantide piirile suunamises, Kreml eitas Soome väidet.

„Soome on olnud instrumentaliseeritud migratsiooni sihtmärk. Venemaa võimud pole mitte ainult jätnud sellesse nähtusse sekkumata, vaid on seda isegi soodustanud,“ ütles peaminister Petteri Orpo situatsiooni kohta piiril.

Orpo sõnul saadetakse seadus nüüd kommentaaride kogumiseks laiali ja seejärel antakse parlamendile läbi vaatamiseks. Valitsus loodab, et see kiidetakse heaks nii pea kui võimalik, ütles minister.

Siseministeerium on avalduses öelnud, et „Soome peab olema valmis selleks, et Venemaa avaldab pikaajalist survet“.

Soome piirivalveameti andmetel saabus möödunud aasta augustist detsembrini Venemaalt üle 1300 varjupaigataotleja kolmandatest riikidest, sealhulgas Jeemenist, Somaaliast ja Süüriast. Enne seda perioodi läks Soome keskmiselt vaid üks varjupaigataotleja päevas.

Siseminister Mari Rantanen ütles veebruaris, et võimude teabe kohaselt ootavad tuhanded asüülitaotlejad Venemaal piiriületust.