Toots saatis mõne päeva eest siseministrile kirja, kus palub tal taotleda valitsuse reservist pool miljonit eurot kiriku põranda korrastamiseks, et seal saaks läbi võidupüha puhul piduliku jumalateenistuse.

„Kaitseliit ja Narva Linnavalitsus korraldavad 22. ja 23. juunil 2024 võidupüha tähistamise Narvas, millisel osalevad Vabariigi President, Vabariigi Valitsus ja diplomaatiline korpus. Selle raames on planeeritud ka pidulik jumalateenistus Narva Aleksandri Suurkirikus. Jumalateenistuse turvaliseks läbiviimiseks oleks hädavajalik korrastada kiriku põrand. Hinnanguliselt maksaks sellega seonduvad tööd 500 000.- eurot. Teadaolevalt korraldab kirikuga seonduvaid renoveerimistöid Riigi Kinnisvara AS,“ seisab Tootsi kirjas.

Raha kiriku renoveerimiseks on küsitud ka varem

Novembris kirjutas Eesti Päevaleht, kuidas Toots pöördus riigikogu rahanduskomisjoni poole palvega, et riigieelarvest leitaks 3,5 miljonit eurot kiriku saali renoveerimiseks.

„Aleksandri kiriku suurepärase akustikaga kuppelsaal võiks renoveerimise tulemusel muutuda üle 900-kohaliseks kirik-kontserdisaaliks,“ selgitas Toots enda mõtet saadetud kirjas. „Aleksandri kiriku saali akustika on fantastiline!“ lisas Toots novembris Delfile teemat kommenteerides.

Ida-Virumaal ei ole teist nii suure mahutavusega kontsertsaali, põhjendas Toots riigilt raha küsimist. Suur saal oleks tarvilik Narva ja teistele Ida-Viru inimestele, leidis ta. „Siin on kolm suurt tehast, kus on palju töötajaid – alustades Auverest, lõpetades kolme suure tehasega meie linna (Narva – M. M.) territooriumil.“

2020. aastal kirjutas Päevaleht, kuidas valitsus kiitis heaks kiriku kui avalikus kasutuses oleva hoone uue kontseptsiooni, mille alusel saaks tulevikus korraldada seal kontserte, konverentse ja vastuvõtte ning säiliks ka jumalateenistuste ja näituste korraldamise võimalus. Toona hinnati hoone renoveerimis- ja ehitustööde maksumuseks vähemalt 2,5 miljonit eurot.