Praegune NATO peasekretär Jens Stoltenberg peaks selle aasta oktoobris lahkuma allianssi juhi kohalt. Veebruaris teatasid USA, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa, et toetavat Ruttet järgmiseks NATO juhiks, mis annab talle suure eelise teiste võimalike kandidaatide ees.

Teisipäeval teatas Iohannis, et konkureerib sellele kohale. Ta väitis, et Ida-Euroopa riigid vajavad Euro-Atlandi juhtrollides paremat esindatust.

„Meie riigil on saabunud aeg võtta endale suurem vastutus euroatlantilistes juhtimisstruktuurides,“ ütles Iohannis.

„Ma arvan, et NATO peab uuendama oma nägemust oma missioonist. Ida-Euroopal on NATO kõnelustel ja otsustes väärtuslik panus. Selle piirkonna tasakaalustatud, tugeva ja mõjuka esindusega suudab allianss teha parimaid otsuseid, et vastata kõigile liikmesriikide vajadustele ja muredele,“ sõnas ta.

NATO juhid määratakse ametisse konsensuse alusel, ehk kõik liikmed peavad lõpliku otsusega nõustuma. Alliansis on pärast Rootsi hiljutist ühinemist 32 liiget.

Diplomaadid on öelnud, et Rutte oli telgitaguse konkursi ainus ametlik kandidaat NATO juhi kohale, kuid mõned märkisid, et ka Iohannise nime on mainitud mitteametlikes aruteludes.

Rumeenia on pärast Venemaa täiemahulise sissetungi algust tõstnud oma kaitsekulutused 2,5%-ni SKT-st.