Ukraina välisministeerium kutsus eile välja paavsti nuntsiuse, kellele väljendati pettumust paavst Franciscuse sõnade üle, et Ukraina peaks üles näitama julgust heisata valge lipp ja alustama Venemaaga läbirääkimisi sõja lõpetamiseks, vahendab Reuters.

Parolin ütles täna Corriere della Serale, et Vatikan avaldab survet relvarahu kehtestamiseks ja „eelkõige peaksid need olema agressorid, kes lõpetavad tule andmise“.

Püüdes paavsti tekitatud pahameelt leevendada ja tema ütlusi selgitada, sõnas Parolin, et paavst tahtis luua tingimusi diplomaatiliseks lahenduseks, otsides õiglast ja kestvat rahu.

Parolini sõnul on selge, et selleks peavad mõlemad pooled tulema läbirääkimiste laua taha ja esimene tingimus peab olema „agressioonile lõpu tegemine“.

Tehes selgeks, et peab agressoriks Venemaad, ütles Parolin, et „Ukraina vastu valla päästetud sõda ei ole looduskatastroof, vaid inimeste valikute tagajärg“.

„Selsamal inimtahtel, mis selle tragöödia põhjustas, on võimalus ja vastutus astuda samme selle lõpetamiseks ja tee avamiseks diplomaatilisele lahendusele,“ ütles Parolin Corriere della Serale.

Jaga
Kommentaarid