„Kindlasti ei saa me toetada mehe valimist NATO peasekretäri kohale, kes varem tahtis Ungarit põlvili sundida,“ viitas Szijjártó Rutte positsioonile Ungari õigusriigi vastasseisus Brüsseliga.

2021. aastal toimunud pingelisel ELi tippkohtumisel Ungari LGBT-vastase seaduse üle ütles Rutte otse, et Ungari peab austama põhiõigusi või blokist lahkuma.

„Minu eesmärk on Ungari selles küsimuses põlvili suruda,“ ütles Rutte toona.

Holland on viimastel aastatel olnud Ungari demokraatliku taandumise häälekamate kriitikute seas.

Budapesti vastuseis muudab tõenäoliselt valikuprotsessi märkimisväärselt keerulisemaks, kuna kõik NATO liikmesriigid peavad järgmise peasekretäri valima ühehäälselt.

Rutte on praeguseks pälvinud suurema osa liikmete poolehoiu, sealhulgas ka suured riigid. NATO suurima kaitsekulutaja ja suurima armeega USA toetust nähakse liikmete seas peaaegu heakskiidupitserina.

Üks NATO diplomaat ütles Euractivile, et arutelud liikmete vahel jätkuvad ja kokkulepe tuleb „varsti“. Protsess võib hiljem muutuda keeruliseks, sest ees seisab veel ELi juhtivate töökohtade jaotamine pärast juunis toimuvaid valimisi ja novembris toimuvad ka USA presidendivalimised.

Allikate sõnul avalikustatakse järgmise NATO peasekretäri nimi allianssi välisministrite kohtumisel 3.-4. aprillil. Praeguse NATO juhi Jens Stoltenbergi ametiaeg peaks lõppema 1. oktoobril.