Eelmisel nädalal külastas Ungarit Rootsi peaminister Ulf Kristersson ning visiidi käigus allkirjastasid kaks riiki omavahel kaitsetöös kokkuleppe, vahendab Reuters.

Ungari peaminister Viktor Orbán ütles esmaspäeval parlamendile, et Rootsi-Ungari kaitsekoostöö ja Rootsi liitumine NATO-ga tugevdavad Ungari julgeolekut.

„Seetõttu palun oma kaasseadusandjaid täna hääletusel heaks kiita Rootsi NATOga ühinemist käsitlev seadusandlus,“ ütles Orbán.

Välisminister Margus Tsahkna sõnul tähistab Rootsi ühinemine alliansiga uue ajajärgu algust.

„On äraütlemata suur rõõm, et meie hea sõbra ja naabri Rootsi ühinemine NATOga saab viimaks teoks. Niivõrd võimeka liitlase lisandumine sümboliseerib uue ajajärgu algust, kuna muudab kogu alliansi varasemast tugevamaks ja kindlustab senisest enam Euro-Atlandi ruumi julgeolekut,“ ütles Tsahkna.

„Tõsiasi, et Eestist ja Rootsist saavad nüüd lisaks partneritele ka liitlased, võimaldab kaitse ja julgeoleku valdkonnas tihedamat koostööd, suurendab oluliselt Läänemere piirkonna julgeolekut ja parandab NATO idatiiva varustuskindlust. Olen veendunud, et Rootsi ühinemine võimaldab senisest tõhusamalt seista vastu ühistele väljakutsetele ja ohtudele meie piirkonnas,“ lisas välisminister.

Tsahkna sõnul on alliansi suurenemine 32 liikmeni just tänavu, mil Eesti tähistab NATO-ga ühinemise 20. aastapäeva ja alliansi asutamisest saab 75 aastat, sümboolse tähendusega.

„See tõestab, et NATO pole aastakümnete vältel minetanud oma tähtsust, vaid saanud aasta aastalt vaid tugevamaks. Samal ajal tuginedes siiski 1949. aastal kokku lepitud põhimõtetele, millest üks tähtsamaid Eesti jaoks on NATO avatud uste poliitika. Oleme veendunud, et iga Euroopa riik peab saama ise otsustada oma julgeolekukorralduse üle ja Rootsi ühinemine alliansiga on tõestus selle aluspõhimõtte paikapidavusele,“ märkis Tsahkna.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg tervitas Ungari parlamendi otsust ja kirjutas sotsiaalmeedias, kuidas Rootsist saab nüüd alliansi 32. riik. „Rootsi liitumine teeb meid kõigi tugevamaks ja kaitstumaks,“ märkis ta.

Peaminister Kaja Kallas õnnitles samuti Rootsit sotsiaalmeedias ja märkis, et tegemist on olulise päevaga NATO ajaloos. „Rootsi liitumine NATO-ga saadab signaali ka Venemaale - katsed NATO-t enda naabruskonnast eemale šantažeerida on ebaõnnestunud,“ lisas ta.