Novembris Hollandi parlamendivalimised võitnud Vabaduspartei (PVV) juht Wilders on mitu kuud väitnud, et Holland peaks lõpetama relvade tarnimise Ukrainale, kuna vajaks relvi enda kaitsmiseks.

Wildersi vastupanu edasisele sõjalisele abile on olnud üks takistustest koalitsiooni moodustamisel viimase kolme kuu jooksul. Potentsiaalsed koalitsioonipartnerid ei toetanud tema eesmärki peatada tarned Ukrainale.

Sotsiaalmeediaplatvormil X tehtud postituses muutis ta oma seisukohta. „PVV toetab Ukrainat ja on valmis rääkima igasugusest abist,“ ütles ta. Samuti nimetas ta Venemaa sõda Ukraina vastu „illegaalseks ja barbaarseks“.

Holland on olnud üks juhtivaid sõjalise abi andjaid Ukrainale, mis arvatavasti ületab selle aasta lõpuks 4,5 miljardit eurot.

Reedel kordasid opositsiooniparteid ühisavalduses, et soovivad jätkata Ukraina toetamist „nii kaua kui vaja“.

Sama kordas ka ametist lahkuv peaminister Mark Rutte oma videosõnumis Ukrainale Venemaa sissetungi teisel aastapäeval.

„Holland on teiega. Isegi kui see võtab kaua aega ja isegi kui see on raske,“ ütles Rutte.

Rutte ajutine valitsus teatas reedel, et sõlmib peagi Ukrainaga kümneaastase julgeolekulepingu, et tagada edasine abi riigile. Oma postituses kritiseeris Wilders kokkulepet, öeldes, et pikaajaliste kokkulepete sõlmimine pole ajutise valitsuse ülesanne.

Jaga
Kommentaarid