Sami Grupi juhatuse esimehe Gert Jugala sõnul märkasid firma töötajad eile kella 16 paiku, et seina seest tuleb suitsu.

„Töödejuhataja ja vahetuse juht märkasid pisut peale kella 16, pärast tööpäeva lõppu, et seina seest, millega toimetasid palgatud ehitajad, tuleb suitsu. Helistasime kohe häirekeskusesse, mille peale tuli päästeamet suurte jõududega kiiresti kohale. Õnneks olid töötajad juba töölt lahkunud ja ükski inimene tulekahjus viga ei saanud,“ rääkis ta.

Firma juhi sõnul ei süttinud hoone tootmisprotsessi tulemusel. „Kuigi tulekahju tekkepõhjustega tegeleb päästeamet, sai meie hinnangul põleng alguse ehitustöödest, mida teostas hanke korras palgatud ehitusettevõte.“

Jugala rääkis, et suurem põleng piirdus esialgsel hinnangul seina- ja katusekattematerjalidega. „Sami tootmishoonetes on loodud korralikud tuleohutussüsteemid, mis toimisid Päästeameti kinnitusel ka eilse põlengu puhul efektiivselt.“

„Täname päästeametit kiire reageerimise eest. Tänu nende tublile tööle õnnestus tuli isoleerida ja ilmselt säästa suur osa väärtuslikke seadmeid,“ ütles Jugala.

Jugala ütles, et tootmine jätkub teiste tootmisüksustes ning firma suudab oma tellimused klientide ees täita. „Töö ei katke,“ kinnitas ta. Kahjude selgitamine seisab alles ees, kuid põlenud hooned olid kindlustatud.

Sami on ligi 35-aasta vanune Eesti tööstusliku tootmise ettevõtete grupp, mis konstrueerib ja valmistab põhjamaade kliimaoludesse teehooldusmasinaid alates lumesahkadest kuni harjade ja niidukiteni. Lisaks valmistab SAMI Gupp oma tehastes Avant laaduritele tööseadmeid. Enamik ettevõtte toodangust eksporditakse.

Tulekahju kustutasid kaheksa komando päästjad

20. veebruaril kell 16.14 sai häirekeskus teate, et Saue vallas Tule tänaval on tööstushoone seinas süttinud isolatsioon. Esimesena jõudsid kohale Saue vabatahtlikud päästjad kell 16.20. Sündmuskohal selgus, et tuli on juba levinud katusest välja. Päästjad reageerisid sündmusele suurte jõududega. Kohapeal toimetasid kaheksa erineva kutselise ja kolme vabatahtliku päästekomando päästemeeskonnad.

Tulekahju algfaasis proovisid ettevõtte enda töötajad põlengut kontrollida alla saada, kuid tulutult. Töötajad lahkusid hoonest ning sisse tõttasid viis suitsusukelduslüli. Tulekolletele ligipääs oli raskendatud ning leegid olid levinud juba katuse alla. Kella 18.27ks oli katus paiguti muutunud varisemisohtlikuks. Otsustati kõik päästjad hoonest välja tuua ning tulekahju kustutamist jätkati tõstukautolt hoone pealtpoolt.