USA endine president Trump tekitas Euroopas pahameelt. Ta ütles, et kui teda uuesti presidendiks valitakse, ei kaitse ta NATO liitlasi, kes ei täida kaitsekulutuste eesmärki.

„Me peaksime lõpetama oigamise ja virisemise ja näägutamise Trumpi üle,“ ütles Rutte Müncheni julgeolekukonverentsil. „Ma kuulen seda pidevalt viimase paari päeva jooksul. Lõpetagem see ära,“ sõnas ta.

Ta lisas, et USA järgmine president on siiski ameeriklaste otsustada: „Peame töötama sellega, kes on tantsupõrandal.“

Samuti märkis ta, et Euroopa peaks igal juhul rohkem kulutama kaitsele ja laskemoona tootmisele, olenemata sellest, kas Trump valitakse teisele ametiajale.

Rutte sõnul peab Euroopa suurendama toetust Ukrainale, sest see on Euroopa huvides. Ta lisas, et pärast USA poliitikutega Münchenis vestlemist oli ta „ettevaatlikult optimistlik“, et USA sõjaline pakett Ukrainale läheks lõpuks läbi.

Juulis Hollandi poliitikast lahkumisest teatanud Rutte on öelnud, et ta ei tea, kas teda peetakse järgmise NATO juhi esinumbriks ja ta ei alustaks isiklikku kampaaniat.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg on ametis olnud alates 2014. aastast ja ta lahkub 2024. aasta oktoobris. Tema ametiaega pikendati juulis neljandat korda, kuna alliansi liikmed otsustasid Ukraina sõja valguses jääda kogenud juhi juurde.

Diplomaadid ütlesid enne Stoltenbergi ametiaja pikendamist, et Rutte oleks olnud tugev kandidaat.