„Koos Rootsi peaministriga oleme astunud olulisi samme usalduse taastamiseks,“ ütles Orbán oma kõnes. Ta lisas: „Me liigume selles suunas, et parlamendi kevadistungjärgu alguses saame ratifitseerida Rootsi ühinemise NATO-ga.“

Ungari valitsuse veebilehe andmetel koguneb parlament uuesti oma kevadistungjärguks 26. veebruaril.

Ungari on ainus NATO liige, kes pole Rootsi taotlust veel ratifitseerinud.

Algselt ei olnud Orbánil midagi Rootsi allianssiga liitumise vastu, kuid üks hetk hakkas ta töötama selle peatamiseks, vahendab CNN.

Möödunud aasta juulis ütles Orbáni partei Fidesz, et „Rootsi valitsustegelased on regulaarselt solvanud Ungari valijaid ja Ungarit tervikuna.“

Orbánit on peetud Venemaa presidendile lähimaks Euroopa Liidu liidriks. Ungari Euroopa Parlamendi liige Katalin Cseh ütles eelmisel aastal, et Rootsi NATO-ga liitumise tõkestamine oli Orbáni poolt järjekordne teene Vladimir Putinile.

Jaanuaris oli Orbán kõnelenud NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga ja öelnud talle, et Ungari valitsus toetab Rootsi NATO liikmelisust. Jutuajamine toimus pärast seda, kui Türgi kiitis heaks Rootsi allianssi kuulumise.

Rootsi ja Soome esitasid NATO liikmeks saamise taotluse 2022. aasta mais, veidi pärast Venemaa täiemahulise sissetungi algust Ukrainasse.