Peaministri kohustusi täitev Anwaar-ul-Haq Kakar rõhutas, et kõikidele erakondadele olid võrdsed võimalused, sealhulgas vangistatud endise peaministri Imran Khani parteile. Ta juhtis ka tähelepanu sellele, et 2018. aasta valimistulemuste teatavaks tegemine võttis aega 66 tundi.

Imran Khani partei Pakistan Tehreek-e-Insaf võitis neljapäevastel valimistel kõige rohkem kohti. Partei kandidaadid kandideerisid pärast partei hääletusest väljaheitmist sõltumatutena.

Nad võitsid 265 rahvusassamblee kohast 93, kuid sellest ei piisa valitsuse moodustamiseks. Khan ei saanud kandideerida kriminaalkaristuste tõttu, mida ta nimetab poliitiliselt motiveerituks.

Pakistani moslemiliiga, mida juhib kolmekordne peaminister ja endine kurjategija Nawaz Sharif, saavutas valimistel 75 kohta. Kolmandale kohale tuli Pakistani Rahvapartei 54 kohaga, mida juhib Bilawal Bhutto Zardari.

Hääletust varjutasid süüdistused häälte võltsimises ja internetiühenduse katkestused. Valimiskomisjon lükkas süüdistused võltsimises ümber.

Kakar ütles pressikonverentsil, et internetiteenus peatati turvakaalutlustel valimispäevale eelnenud rünnakute tõttu. Ta ütles, et võib endale lubada tulemuste avaldamisega viivitamist, „kuid mitte terrorismi“.

Kakar ütles, et valimised olid suures osas rahumeelsed, vabad ja õiglased. Ta lisas, et inimestel on lubatud korraldada rahumeelseid meeleavaldusi, kuid hoiatas, et vägivaldsete meeleavalduste korral võetakse kasutusele meetmeid.

Esmaspäeval blokeerisid tuhanded Khani toetajad ja teiste poliitiliste parteide liikmed olulised maanteed ja protesteerisid väidetava häälte võltsimise vastu.

ÜRO peasekretär kutsus Pakistani erakondi ja poliitilisi liidreid üles „säilitama rahulikku õhkkonda“ ning lükkas tagasi kõik tegevused, mis võiksid pingeid suurendada, ütles pressiesindaja Stéphane Dujarric.