Ždanoka jäi 5. veebruaril hiljaks enda kokku kutsutud pressikonverentsile ja nimetas põhjuseks VDD külastamist, vahendab Läti Delfi.

„Mind kutsuti kella kümneks hommikul VDD uurija juurde. Ta ei tahtnud üldse minust lahku minna,“ lausus Ždanoka pressikonverentsi alguses ajakirjanikele. Enne uurija juurest lahkumist andis Ždanoka allkirja, et ei avalda vestluse sisu.

Reedel, 9. veebruaril kutsuti VDD-sse RSL-i kaasesimees Mitrofanovs, kes kinnitas seda „De factole“. Mitrofanovs teatas, et VDD ei kutsunud teda välja mingi kriminaalmenetluse pärast, vaid lihtsalt vestlusele.

VDD-s antakse praegu hinnangut informatsioonile Ždanoka võimaliku koostöö kohta Vene eriteenistustega ja RSL-i tegevusele.

Kaks nädalat tagasi avaldati teiste seas ka Eesti Päevalehes mõned e-kirjad Ždanoka isiklikust kirjavahetusest Venemaa kodanike ja võimalik, et FSB töötajatega.

Pressikonverentsil seadis Ždanoka nende kirjafragmentide ehtsuse kahtluse alla ning väitis, et vähemalt üks kiri, milles ta küsis raha Georgi lintide ja 9. mai tähistamise jaoks, oli võltsing.

„Kirjutatakse, et mul oli mingi kuraator. Palun vabandust. Mina võiksin olla kuraatoriks oma abidele [Euroopa Parlamendis], aga mitte alluda kuraatorile,“ kuulutas Ždanoka.

Läti siseminister Rihards Kozlovskis ütles, et VDD pädevuses on anda hinnang, kas Ždanoka tegevus vastab mõnele kriminaalkoodeksi paragrahvile.

„Kui on kuriteo tunnuseid, ei kahtle ma, et VDD tegutseb,“ ütles Kozlovskis.