„On registreeritud juhtumeid, kui Vene okupandid kasutavad antud seadmeid. See hakkab omandama süstemaatilist iseloomu,“ ütles HUR-i esindaja Andri Jussov, vahendab Guardian.

HUR-i teatel kasutab Starlinki näiteks Venemaa 83. õhudessantbrigaad, mis sõdib Donetski oblastis Klištšijivka ja Andrijivka piirkonnas.

Starlinki terminalid peaksid olema „geotarastatud“, mis tähendab, et need ei tohiks töötada kohtades, kus selleks pole luba antud. Internetis on arutatud, et Vene väed võivad suuta seda „geotarastust“ ninapidi vedada. On arvatud ka seda, et Vene sõdurid võivad kasutada Starlinki kohtades, kus selle kasutamiseks on antud luba ukrainlaste aitamiseks, mis on aga venelaste kätte langenud.

„Meie parimate teadmiste järgi ei ole Starlinke otseselt ega kaudselt Venemaale müüdud. /.../ Hulk valeuudiseid väidab, et SpaceX müüb Starlinki terminale Venemaale. See on kategooriliselt vale,“ kirjutas Musk X-is.

Musk ei kommenteerinud seda, kas Vene sõdurid võivad soetada ja kasutada Starlinki terminale hoolimata sellest, et neid Venemaale ei müüda. Eraldi avalduses ei öelnud võimaliku kasutamise kohta okupeeritud territooriumidel midagi ka Starlink.

„Kui SpaceX saab teada, et Starlinki terminali kasutab sanktsioneeritud või ilma loata osapool, uurime me seda väidet ja tegutseme terminali deaktiveerimiseks, kui see kinnitust leiab,“ teatas Starlink.

Ei Musk ega Starlink teatanud mingitest ennetavatest meetmetest, et takistada venelasi terminali soetamast või selle abil ühendust saamast. Samuti ei teatanud nad ukrainlaste väidete uurimisest.