Küberrünnakute eest võttis vastutuse venemeelne häkkerirühmitus NoName057(16). Rühmitus postitas neljapäeval sõnumirakendusse Telegram, et rünnakutega toetatakse „rahulolematute kodanike streiki“, viidates sel nädalal toimunud ametiühingute protestidele Soomes.

Seevastu reedel teatas rühmitus, et rünnakud olid vastuseks Soome toetusele Ukrainale.

Jyväskylä ülikooli infotehnoloogia teaduskonna õppejõud Panu Moilanen ütles Yle-le, et Venemaa võib kasutada DoS-rünnakuid laiema desinformatsioonikampaania raames.

„Kui vaadata Venemaa lähenemist, siis see hõlmab katseid ära kasutada ja katalüüsida reaalseid nähtusi. Näiteks Covidi pandeemiat ja sellega seotud ebakindlust kasutati Venemaa infosõjas tugevalt,“ ütles ta.

Ta märkis, et Soomes toimunud meeleavaldus oli ajaloolisest vaatenurgast suurejooneline. „Mõte, et sündmust kasutataks ära Venemaa infosõjas, ei tundu mulle sugugi imelik,“ sõnas ta.

Moilanen tõdes, et ametiasutused ja linnad on sageli teenusetõkestusründe sihtmärgiks, kuid antud juhul viitavad rünnakud siiski tugevalt koordineeritud kampaaniale, tõenäoliselt meedia tähelepanu tõmbamiseks.

Häkkerite rühmitust NoName057(16) on varem kahtlustatud osaluses Soome parlamendi ja ka Soome transpordi- ja sideameti veebilehe vastu suunatud DoS-rünnakutes.