Iisrael süüdistas tosinat ÜRO töötajat Hamasi rünnakus osalemises, mis tõstis veelgi pingeid Iisraeli ja ÜRO vahel.

„Muidugi vastutab ta ÜRO peasekretärina,“ ütles Katz UNRWA-le esitatud süüdistuste kohta. Ta lisas, et „Guterres peab tagasi astuma“ või „ÜRO peab ta välja vahetama“, vahendab Politico.

Osad riigid vastasid süüdistustele UNRWA rahastamise peatamisega, sealhulgas USA, Saksamaa ja Itaalia. „Riigid käitusid õigesti, kuigi tegemist oli humanitaarorganisatsiooniga,“ kommenteeris Katz.

UNRWA eitas, et aitas teadlikult Hamasi või muid sõjalisi rühmitusi. Organisatsiooni sõnul uuritakse süüdistusi põhjalikult ja töötajad võetakse vastutusele - juba reedel vallandati üheksa süüdistuste alla langenud töötajat. Üks töötajatest on väidetavalt surnud ja kaks on veel tuvastamisel.

Iisrael ei ole veel oma väidete kohta avalikult tõendeid esitanud. Katz ütles, et tõendeid kogutakse.

„Guterres oli ignoreerinud paljusid kaebusi“ UNRWA käitumise kohta ja „viiteid koostööle Hamasiga“, ütles minister. Katzi sõnul ei ole probleem üksikisikutes. Iisraeli väitel teeb UNRWA „peaaegu täielikku koostööd Hamasiga“.

UNRWA juhib koole, tervishoiukliinikuid ja abiprogramme põgenikelaagrites Gazas, Läänekaldal, Süürias, Liibanonis ja Jordaanias. Ainuüksi Gazas on 13 000 UNRWA töötajat.