Kohtuotsused tehti teatavaks vaid nädal enne valimisi, millel Khanil on keelatud osaleda. 2022. aastal oponentide poolt peaministriametist kukutatud Khan kannab juba kolmeaastast karistust korruptsiooni eest. Khan ise väidab, et temavastased kohtuasjad on poliitiliselt motiveeritud, vahendab BBC News.

Tänane kohtuasi puudutas riiklikke kingitusi, mida Khan ja tema naine said, kui Khan peaminister oli. Eile mõisteti Khan kümneks aastaks vangi riiklike saladokumentide lekitamise eest.

Kohus määras Khanile ja Bibile lisaks trahvi umbes 1,5 miljardit ruupiat (ligi viis miljonit eurot).

Khani erakond Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) teatas, et kohtuotsus keelab tal ka edaspidise poliitilise tegevuse. Tal on kümneks aastaks keelatud avaliku ameti pidamine.

Khani advokaadid teatasid, et kaebavad mõlemas kohtuasjas edasi ülemkohtusse.

Nii Khan kui ka Bibi eitasid kategooriliselt Pakistani korruptsioonivastase ametkonna süüdistusi, et nad müüsid maha või hoidsid omale riiklikke kingitusi isikliku kasu saamiseks. Selliste kingituste hulgas oli näiteks ehtekomplekt Saudi Araabia kroonprintsilt.

Khani advokaadid on väitnud, et tal ei lastud end kaitsta ja et kohtuprotsess kulges kiiremini, kui oodati.

Juba enne nende kohtuotsuste langetamist seadsid paljud kahtluse alla Pakistani järgmisel neljapäeval toimuvate valimiste usutavuse, võttes arvesse seda, kuidas Khani ja tema erakonda on kõrvale tõrjutud.

Paljud PTI juhid on nüüdseks trellide taga või riigist põgenenud.

Valimiste võitjaks ennustatakse kolmekordset endist peaministrit Nawaz Sharifi, kes naasis sügisel vabatahtlikust eksiilist kodumaale. Ta oli pikka aega pinnuks silmas Pakistani mõjuvõimsale sõjaväele ja mõisteti enne 2018. aasta valimisi, mille võitis Khan, korruptsiooni eest vangi.

Nüüd usutakse, et sõjavägi eelistab Sharifi soosingu kaotanud Khanile.