Ždanoka juhtum edastati parlamendiliikmete käitumisjuhendit käsitlevale nõuandekomiteele ning Metsola tõstatab küsimuse ka kolmapäevasel parlamendi esimeeste konverentsil.

Euroopa Parlamendi pressiosakonna teatel ei kommenteeri Euroopa Parlamendi esindajad rohkem Ždanoka kohta esitatud süüdistusi. Kirjas lisati, et süüdistuste kohta on Lätist juba mõnda aega teateid tulnud. Ühtlasi rõhutati, et kõigi Euroopa Parlamendi liikmete suhtes kehtivad samad eeskirjad seoses mandaadi sõltumatuse või eetikaga.

Tänaõhtuses pressiteates toodi välja ka mõned parlamendiliikmetele esitatud nõuded. Näiteks teostavad liikmed protseduurireeglite järgi oma volitusi vabalt ja sõltumatult, nad ei ole seotud mingite juhistega ega saa siduvat mandaati.

Samuti peavad eurosaadikud parlamendi käitumisjuhendi järgi tegutsema üksnes avalikes huvides ning tegema tööd omakasupüüdmatult ja ausalt, austades selle käigus Euroopa Parlamendi väärikust ja mainet.

Käitumisjuhendi rikkumine võib kaasa tuua presidendi määratud sanktsioonid, lisati pressiteates. Sanktsioonidest teatab president parlamendi täiskogu istungil.

Uurimise algatamisest teatati pärast seda, kui Eesti Päevaleht avaldas täna koostöös The Insideriga põhjaliku loo Läti eurosaadiku Tatjana Ždanoka ja Vene eriteenistuse FSB sidemetest.