„Põhjamaade monarhiad jagavad samu väärtusi, kultuuri ja ajalugu. Kõiki nende kuninglikke pereliikmeid peetakse laialdaselt töökateks ja soovivad inimestega rääkida ja nendega suhelda,“ ütles Taani TV2 kuninglik kommentaator Marie Ronde BBC-le.

Tavapäraselt on Põhjamaade monarhid olnud troonist loobumise vastu. Hoolimata negatiivsest varjundist mõnel pool, ei ole see Euroopa kuninglike perede seas üldiselt laimatud tava. Hollandis on sellest saanud omamoodi traditsioon ning mitmed naaberriigi Luksemburgi suurvürstid on samuti trooni oma pärijatele loovutanud.

Kuninganna Margrethe teadaanne uusaastaööl on pannud paljud mõtlema, kas sarnane üllatus võib juhtuda ka mujal piirkonnas. Põhjamaade monarhid on alati tagasi lükanud ettepanekuid tagasi astuda oma pärijate kasuks, kuid sama tegi ka Margrethe.

Laialdaselt usutakse, et ta võttis troonist loobumise otsuse vastu terviseprobleemide tõttu. Järgmisel kuul 87-aastaseks saav Norra kuningas Harald V on võtnud mitmel korral haiguspuhkuse operatsioonide ja muude tervislike probleemide tõttu.

„Norralased toetavad Haraldi [kui ta troonist loobub], kuid neile avaldab suurt muljet, et ta on hoolimata kõigist terviseprobleemidest endiselt troonil,“ ütles Norra NRK telekanali kuninglik korrespondent Kristi Marie Skrede.

Kas on võimalik, et Margrethe troonist loobumine sillutab teed sarnasteks sammudeks naaberkuningriikides?

„Kui te oleksite mulle selle küsimuse kuus kuud tagasi esitanud, oleksin öelnud, et nad ei loobu kunagi troonist,“ ütles Rootsi kuninglik ekspert Roger Lundgren. „Kuid Taani juhtum näitab, et kõike võib juhtuda,“ lisas ta.