Lennukikandja USS Gerald R. Ford suundub tagasi oma kodusadamasse Norfolki Virginia osariiki pärast oma esimest lahingutegevust ja kaheksa kuud kestnud kruiisi, mis algas 2. mail, öeldakse avalduses.

Laev saabus Iisraeli ranniku lähedale päevi pärast Hamasi sissetungi Iisraeli.

Punase mere piirkonda jääb USA lennukikandja USS Eisenhower, kuna pinged seoses Houthide rünnakutega kommertslaevanduse vastu Punasel merel on suurenenud.

Möödunud nädalavahetusel toimus USA mereväel esimene surmav vastasseis Houthi võitlejatega, kus uputati kolm kaubalaeva rünnanud Houthide paati.

Ford võeti kasutusele 2017. aastal ning see on USA mereväe kõige uuem lennukikandja. Mereväe pressiesindaja on laeva kirjeldanud kui „kõige kohanemisvõimelisemat ja surmavamat lahinguplatvormi maailmas“.

USA kuuenda laevastiku sõnul säilitab merevägi ka pärast Fordi lahkumist „laialdase võimekuse nii Vahemerel kui ka kogu Lähis-Idas“.

Vahemere idaossa jäävad koos tegutsema kolm USA mereväe laeva ja lisaks on piirkonnas ka juhitavate rakettidega hävitajad, mis on viimastel nädalatel kukutanud Houthide droone ja rakette.