Eelmisel nädalal teatas Jaapan, et valmistub pärast relvaekspordi suuniste ülevaatamist saatma USA-sse Patrioti õhutõrjerakette.

Sõdivatesse riikidesse on Jaapanil endiselt keelatud relvi eksportida, kuid see samm võiks tuua kaudset kasu Ukrainale, sest annaks USA-le lisavõimaluse Kiievile sõjalist abi osutada.

„Jaapani pool kaotab kontrolli relvade üle ja Washington saab nüüd nendega teha, mida tahab,“ ütles Zahharova iganädalases infotunnis. „Ei saa välistada, et juba katsetatud skeemi järgi satuvad Patrioti raketid Ukrainasse,“ lisas ta.

Zahharova sõnul tõlgendataks seda Moskvas „ühemõtteliselt kui Venemaa vastu vaenulikku tegevust“ ja see „tooks Jaapanile kahepoolsete suhete kontekstis kaasa tõsiseid tagajärgi“.

Venemaa ja Jaapan pole territooriumivaidluste tõttu seniajani sõlminud lepingut teise maailmasõja vaenutegevuse lõpetamise kohta. Vaidlused puudutavad Vaikse ookeani saari, mida Jaapanis teatakse Põhjaterritooriumina ja Venemaal Lõuna-Kuriilidena. Nõukogude Liit vallutas need Jaapanilt teise maailmasõja lõpus.

Enne Ukraina täiemahulise sõja algust kurtis Jaapan, et Venemaa on suurendanud oma sõjaväe kontsentratsiooni saartel.

Jaga
Kommentaarid