„Teatati, et Vene pool ei jäta vastuseta NATO sõjalise potentsiaali suurendamist meie piiril, mis ohustab Vene Föderatsiooni julgeolekut, ja võtab kasutusele vajalikud meetmed Soome ja tema NATO liitlaste agressiivsetele otsustele vastutegevuseks,“ teatas Venemaa välisministeerium Interfaxi vahendusel.

„Vastutus heanaaberlikkuse tsooni muutmise eest selles regioonis võimaliku vastasseisu tsooniks lasub täielikult praegustel Soome võimudel,“ öeldakse Venemaa välisministeeriumi ametliku esindaja Maria Zahharova kommentaaris.

Kommentaaris märgitakse, et „Soome valitsus kiitis neil päevil heaks kaitsekoostöö kokkuleppe sõlmimise USA-ga, mis jõustub pärast selle ratifitseerimist riigi parlamendis“.

„Kokkulepe reglementeerib arvulisi parameetreid, transpordi- ja USA armee sõjaväelaste Soome territooriumile paigutamise, nende poolt sõjaväebaaside kasutamise ja relvade ladustamise küsimusi. On tähelepanuväärne, et kokkuleppe sätted ei sisalda mingeid piiranguid nende [relvade] liikidele, sealhulgas tuumarelvale, mida hakatakse kasutama selle realiseerimise eesmärgil, ning viib tegelikkuses Soomes dislotseeruva Ameerika sõjalise kontingendi väljapoole Soome õigusruumi,“ teatas Venemaa välisministeerium.

Soome välisministeeriumist öeldi ajalehele Helsingin Sanomat, et tegemist oli vestlusega, mida Soome välisministeerium oli palunud, et rääkida Soome idapiiri puudutanud otsusest.

Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu teatas täna, et Soome NATO-sse astumise ja Rootsi NATO-sse astumise plaanide tõttu moodustab Venemaa kaks uut sõjaväeringkonda – Leningradi ja Moskva oma.

Soome kaitseminister Antti Häkkänen allkirjastas kaitsekoostöö kokkuleppe USA-ga eile Washingtonis USA välisministri Antony Blinkeniga. Niinimetatud DCA kokkulepe täiendab Soome NATO liikmesust ja määrab kindlaks tingimused Soome ja USA koostööle kriisiolukorras.