Soome valitsus teatas neljapäeva pärastlõunal, et sulgeb piiri taas reedel alates kella 20-st kuni 14. jaanuarini 2024, sest varjupaigataotlejate sissevool taastus kohe pärast piiripunktide avamist.

Niirala piirijaamas on olukord rahulik, vahendab Yle. Liiklust Venemaalt Soome jätkub, kuid Soomest Venemaale liiklejaid on vähe. Põhja-Karjala piirivalve ülema asetäitja Samuli Murtoneni sõnul on täna piiripunkti saabunud ligi 80 varjupaigataotlejat. Piirivalve on valmis selleks, et õhtu jooksul saabub rohkem varjupaigataotlejaid.

Vaalimaa piiripunktis on aga olukord olnud pingeline ning piirivalve on juba esimesed tõkked püstitanud, et piiripunkt blokeerida. Vaalimaa kaudu Soome poolelt Venemaale enam ei pääse. Kagu-Soome piirivalve kapten Jussi Vainikka ütles, et Vaalimaale on täna saabunud sadakond varjupaigataotlejat.

Piirivalve andmetel saabus novembris Venemaalt Soome umbes 900 asüülitaotlejat Keeniast, Marokost, Pakistanist, Somaaliast, Süüriast ja Jeemenist.

Esmaspäeval avaldatud kirjas teatas Euroopa Nõukogu, et on pärast ajutist piirisulgemist „mures pagulaste, varjupaigataotlejate ja migrantide õiguste pärast“ ning palus Soomel tagada kaitse taotlemise võimalus.

Siseministri Mari Rantaneni sõnul pole mureks põhjust, sest varjupaika saab endiselt taotleda teistes sisenemispunktides nagu sadamates ja lennujaamades.