Möödunud kolmapäeval olid Eesti Vabariigi Suursaatkonna uksed Londonis valla, kõlas akordionimäng ja löödi kokku šampuseklaase. Tartu 2024 delegatsioon oli saabunud, et tutvustada oma kultuuriprogrammi paarikümne pealisele seltskonnale, kelle sekka jagus reisikorraldajaid ja -ajakirjanikke, aga ka Briti saunaühingu esindajaid.

Viimaste rõõmuks ja kogu õhtu tipphetkeks oli valla ka poolteist aastat varem saatkonna aeda paigaldatud iglusauna uks. Ja seda mitte pelgalt selleks, et uudistav seltskond saaks viivuks sisse piiluda. Suursaadik Viljar Lubi - ise põline tartlane! - haaras pärast presentatsiooni õlle näppu ning näitas ette, et täna läheb leili võtmiseks.

Eesti firma Iglucraft saun võõrustas mitme tiiru jagu külalisi. Pildil on kapp usaldatud Tartu 2024 juhatuse liikme Kuldar Leisi kätte.

„Ma arvan, et saun on Suurbritannias kasvamas väga suureks teemaks, see on hakanud brittidele rohkem meeldima. Nad tunnevad, et see on ka osa nende kultuurist - see meenutab neile aegu, mil viikingid veel siin saarel tegusid tegid. Nii et me oleme viljakal pinnasel!“ räägib Eesti suursaadik Ühendkuningriigis Viljar Lubi.

Suursaadik kiidab Tartu 2024 saunapeo mõtet ning kinnitab, et tema hinnangul on saunalava vägagi efektiivne paik päris poliitika ära tegemiseks. Ta räägib tõsise näoga „saunadiplomaatiast“.

„Minu lihtne sõnum on see, et saunas läbirääkimine - nii heas kui halvas - on alati selline, kus inimesed on võrdsed. Pole ühtegi peidetud relva, ei ole ühtegi peidetud agendat. Tänu sellele oleme ka [eestlastena] aastasadu arvanud, et saunapoliitika on see kõige õigem poliitika!“

Kas see tähendab, et suursaadikul on ka mõni tähtis otsus saunas sündinud?

„On ikka! Kui mõelda, et Eesti ja Suurbritannia vahel on väga tihe kaitsekoostöö ja briti sõdurid on praegugi Tapal, valmis meie iseseisvust kaitsma, kui selleks vajadus on... Ka siin saunas on olnud väga kõrgeid kaitseministeeriumi ametnikke ja poliitikuid, kellega sel teemal oleme arutanud, jah.“

Eesti suursaadik Ühendkuningriigis Viljar Lubi tundis end külaliste ees vabalt.

Britid otsivad oma saunakultuuri

Briti saunaühingu liige Mika Meskanen

„Suurbritannias on sauna vastu hetkel suur huvi!“ kinnitab Briti saunaühingu liige, Soome juurtega britt Mika Meskanen. „Algne huvi tekkis kindlasti tervise-eeliste mõistmisest, kuid nüüd hakkab sinna lisanduma kultuur.“

Meskaneni sõnul on Briti saunakultuur veel lapsekingades, kuna brittidel pole sarnast saunatraditsiooni, nagu on Eestis või Soomes. Kuid saadakse aru, et saunaskäik peaks olema enamat, kui lihtsalt tervendav.

„Inimesed ehitavad saunaskäimise ümber oma tähendust. Luuakse igasugu üritusi - näiteks, et enne on joogaüritus, pärast mida minnakse koos sauna. Toimub vaimse tervise üritusi, kus saunas käiakse koos rääkimas. Isegi performance- või kunstietendusi tehakse saunades. Selles valdkonnas on hetkel palju loovust ja huvitav saab olema näha, kuhu see jõuab.“

Briti saunaühing on ligi 150-liikmeline MTÜ, mille eesmärk on tõsta kohalike teadlikkust saunaskäimise traditsioonide, viiside, ohutuse jms kohta.

Kust tuli idee, et tutvustada Tartu 2024 programmi Londonis läbi sauna?

„Saun on eestlastele nii tähtis ja nii omane, ma ütleks isegi kultuurivorm, ning seda kajastab ka Tartu 2024 programm,“ vastab kultuuripealinna projekti loovjuht Kati Torp. „Meil on mitmeid saunaga seotud sündmusi, näiteks projekt „Alasti Tõde“, mis toob inimesed saunadesse kokku.“

„Alasti tõe“ raames installeeritakse Emajõele mobiilsed saunad, milles peetakse arvamusfestivali. Arutelulavadena ongi kasutusel sauna lavad. Torp kinnitab, et saunateemad on Tartu kultuuriprogrammi promomisel olnud omamoodi fenomen.

„Kindlasti on saunateemad heas mõttes eksootilised ja väga põnevad, millest välismaal rääkida. Aga oleme samuti tähele pannud, et üks meie suurimatest projektidest „Suudlev Tartu“ läheb väga hästi peale.“

Muuhulgas tuntakse Torpi sõnul välismaal palju huvi ka Tartu 2024 programmis kajastatud Jaapani teemade ning dokfilmiprogrammi vastu. Viimase eluiga on kultuuripealinna tiitlist endast pikemgi, kuna rändab Tartust edasi erinevatele filmifestivalidele.

Tartu 2024 loovjuht Kati Torpi sõnul lähevad saunateemad välismaalastele väga hästi peale.

Tartu 2024 on lisaks Londonile käinud programmi tutvustamas Soomes, Lätis, Saksamaal ja Brüsselis. Tuleva aasta alguses tehakse sama Leedus.

„Me oleme kultuuripealinna tiitliks väga valmis. Meil on põhi ja lisaprogrammiga kokku 350 projekti ja 1000 sündmust. Seega 2024. aastal peab kindlasti tulema Tartusse ja Lõuna-Eestisse ning veetma seal kõvasti aega!“ on Torp õhinal.

„Kultuur on see, mis inimesi tegelikult esmasena kõnetab,“ lisab suursaadik Viljar Lubi Londoni esitlust kokku võttes. „Kui sa mitte midagi sellest riigist ei tea, siis kultuur, turism sealhulgas, on esimene kontakt. Kui sa oled väike ja tundmatu riik, nagu meie, siis kõige olulisem on luua see esimene kontakt. Ja läbi kultuuri on seda kõige kergem luua.“

Kultuuripealinna programm avatakse Tartus 26. jaanuaril. Enne ja pärast seda toimuvad ka avamised Viljandis, Valgas, Võrus ja Põlvas. Tartu jagab 2024. aasta Euroopa kultuuripealinna tiitlit Norra linna Bodø ja Austria linna Bad Ischliga.

Vaata Tartu 2024 Londoni programmi avalikustamise galeriid siit.