„Suured võitjad on PVV (paremäärmuslik Vabaduspartei – toim) ja NSC (kristlik-demokraatlik Uus Sotsiaalne Leping – toim). Meile sobib 13 aasta järel [valitsuses] teine roll. Valija on samuti öelnud: VVD, jäta üks ring vahele,“ ütles Yeşilgöz. „Aga me teeme paremtsentristliku valitsuse siiski võimalikuks. Konstruktiivseid ettepanekuid me toetame, see on seega teatud sallivuse vorm.“

VVD sai parlamendi alamkojas Tweede Kameris 24 kohta, mis on kolmas tulemus.

Yeşilgöz tõi esile, et erakond kaotas valimistel kümme parlamendikohta.

„See on peaaegu kolmandik ja signaal valijalt. Aga me ei kavatse ka selga pöörata kõigile neile inimestele, kes meie poolt hääletasid,“ ütles Yeşilgöz.

Valimised võitnud PVV esimees Geert Wilders väljendas VVD otsuse üle pettumust. Tema sõnul ei muuda see valitsuse moodustamist kuidagi lihtsamaks.

„Valitsuse moodustamine võib nüüd võib-olla kuid kesta. Proua Yeşilgöz ei teinud seda oma valijate jaoks lihtsamaks,“ ütles Wilders.

Yeşilgöz tegi oma avalduse vahetult enne Tweede Kameri eesistuja Vera Bergkampi kokku kutsutud kohtumist, kus koalitsiooniläbirääkimiste juhiks määrati ülemkoja liige PVV-st Gom van Strien.

Ka teiste fraktsioonide juhid olid VVD otsuse üle üllatunud.