Palestiinlaste vaesuse vastu võitlemiseks mõeldud arenguabi kasutamise ülevaatamine kuulutati välja 9. oktoobril, kaks päeva pärast Hamasi rünnakut Iisraelile. Hamas kanti ELi terrorirühmituste nimekirja peaaegu kaks aastakümmet tagasi ja raha ei tohi sinna jõuda.

„Ülevaatus ei leidnud mingeid viiteid selle kohta, et ELi raha oleks otseselt või kaudselt terroriorganisatsioonile Hamas kasu toonud,“ ütles Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis.

Komisjon teatas, et on läbi vaadanud üle 100 projekti, mille koguväärtus on ligikaudu 331 miljonit eurot. Komisjoni sõnul on 88% lepingutest üle vaadatud ja heaks kiidetud, kuid nad soovivad veel mõnelt valitsusvälistelt organisatsioonilt ja nende partneritelt üksikasju, kuidas ülejäänud 12% lepinguid käsitletakse.

Uurimise eesmärk oli ka välja selgitada, kas raha kasutati vihkamise või antisemitismi õhutamiseks. Komisjon mainis, et jälgib viiteid, mille kohaselt võidi kasutada kahte lepingut vihakõne õhutamiseks ja terrorismi ülistamiseks, mille väärtused kokku on 8 miljonit eurot. Asjaosalisi ei nimetatud, sest rikkumisi pole veel tuvastatud.

Uurimine ei peatanud ühtegi väljamakset, kuna 2023. aastaks pole veel ühtegi arengufondi eraldatud. ELi ametnike sõnul on normaalne, et sellist raha eraldatakse iga aasta lõpus.

27 riigist koosnev EL on maailma suurim abiosutaja palestiinlastele. Aastateks 2021–2024 on ette nähtud ligi 1,2 miljardit eurot.