Bloomberg märgib, et Kariņš on Eesti peaministri Kaja Kallase kõrval teine Balti riikide poliitik, kes NATO peasekretäri ameti vastu huvi tunneb.

„Kui Läti otsustaks peasekretäri ametikohale kandideerida, on dr Krišjānis Kariņš valmis võistlusega ühinema,“ teatas Kariņši pressiesindaja eile.

Avalduse järgi panustaks 58-aastane Kariņš allianssi oma juhtimiskogemuse peaministrina, selge arusaamise Venemaa-ohust, tugeva seisukoha Ukraina asjus ja tõestatud saavutused rahvusvahelise konsensuse tekitajana.

Huvi peasekretäri töö vastu on väljendanud ka Hollandi ametist lahkuv peaminister Mark Rutte.

NATO liitlased on tahtnud kaaluda kandidaate erinevatest regioonidest erinevate profiilidega viimase aja peasekretäridega võrreldes, kes on olnud Põhjamaade või Hollandi mehed. Otsus nõuab 31 liikmesriigi ühehäälset toetust, aga kõige suurem kaal on alati USA seisukohal.

USA-s sündinud ja kasvanud Kariņš, kellel on Pennsylvania ülikooli doktorikraad, võib olla silmitsi samasuguste takistustega kui Kallas, märgib Bloomberg. Balti riike peetakse nimelt liiga karmi liini esindajateks Moskva suhtes, et allianssi juhtida.

Veel üks tähtis tegur on see, kas kandidaadi koduriik on saavutanud või läheneb eesmärgile kulutada riigikaitsele vähemalt kaks protsendi sisemajanduse kogutoodangust.

„Geopoliitiline olukord ja väljakutsete iseloom Põhja-Atlandi alliansi ümber nõuavad dünaamilist, otsustavat ja konsensusel põhinevad juhtimist,“ öeldakse Kariņši avalduses ja lisatakse, et tema juhtimisel on Läti pidevalt saavutanud ja ületanud kahe protsendi eesmärgi.