Argentiina kardinal Víctor Manuel Fernández kirjutas alla kirikudokumendile, mille paavst Franciscus kiitis eelmisel kuul heaks, teatas Reuters.

Vatikani dokumendis märgiti, et transsoolisi inimesi - sealhulgas neid, kes on saanud hormoonasendusravi või läbinud operatsiooni - võib ristida „samadel tingimustel kui teisi usklikke“. Eelduseks on, et see ei tohi see tekitada „avalikku skandaali või desorientatsiooni usklike seas“. Dokumendist ei selgunud, mida avalik skandaal endast täpsemalt kujutab.

Dokumendis öeldi, et transsoolised inimesed võivad olla nii ristivanemad ristimisel kui ka tunnistajaks kiriklikul laulatusel, kuid kohalik preester peaks jätma otsuse „pastoraalse ettenägelikkuse“ hooleks.

Samuti võib dokumendi kohaselt samasoolises suhetes olev isik olla ka katoliku pulma tunnistaja, viidates kehtivatele kiriku seadusandlusele, mis ei sisalda selle vastu mingit keeldu. Samasoolise paari lapse ristimiseks peab olema „põhjendatud lootus, et ta saab katoliku usundi hariduse“.

Vatikan lubab samasoolises suhetes oleval inimesel olla ka ristivanem, lisades, et inimene peab „elama elu, mis vastab usule“.

Selle aasta alguses mõistsid paavst Franciscus ning Inglismaa ja Šotimaa protestantide liidrid hukka homoseksuaalsuse kriminaliseerimise, nimetades LGBTQ+ inimesi diskrimineerivaid seadusi nii patuks kui ka ülekohtuks.

Varasemalt visandas Inglismaa kirik ettepanekuid, mis keelaksid oma kirikutes samasooliste abielud. Nende sõnul jätkavad nad õpetust, et abielu sõlmitakse „ühe mehe ja ühe naise vahel kogu eluks“.

„Inimesed, kellel on homoseksuaalsed kalduvused, on Jumala lapsed,“ ütles paavst veebruaris. „Jumal armastab neid, Jumal on nendega.“

Selle aasta jaanuaris ütles paavst, et kuigi homoseksuaalsus ise „ei ole kuritegu“, on samasooliste seksuaalsuhted „patt“. Ta rõhutas ka, et LGBTQ+ laste vanemad ei peaks neid „hukka mõistma“.