„Kuidagi ennekuulmatu see ei ole. Nagu me teame, lähevad merekaablid ühel või teisel põhjusel aeg-ajalt katki ja siis neid parandatakse,“ ütles Soome lahe merepiirivalve abikomandör Mikko Hirvi.

Kindlat informatsiooni selle kohta, mis merekaabliga juhtunud on, Hirvi sõnul ei ole.

„Võimalik on, et see on seotud Balticconnectori toru asjaga,“ ütles Hirvi. „Nagu me teame, on sellega seoses põhjas liikunud ankur või midagi muud, ja on võib-olla võimalik, et ka see on sel põhjusel katki. Järelevalvetöö seisukohalt ei ole see meile eriti märkimisväärne.“

Parandustööde kestus sõltub Hirvi sõnul ilmaoludest, aga need kestavad igal juhul päevi. Meresõitjaid tööd kuidagi ei sega.

Soome majandusministeeriumi teatel on tegemist Venemaa umbes tuhande kilomeetri pikkuse andmesidekaabliga Baltika, mis ühendab Peterburi ja Kaliningradi.

Kaabel läbib Soome ja Rootsi majandusvööndit. Soome majandusvööndit läbiva lõigu pikkus on 377 ja Rootsi majandusvööndit läbiva lõigu pikkus 395 kilomeetrit.

Kaabli omanik, Vene riigiettevõte Rostelekom teatas kaabli purunemisest Soomele 12. oktoobril.

Vene laev Spassatel Karev ja Soome laev Turva asusid täna teineteise lähedal Soome ja Eesti vahel Soome Hanko neemest kagus.

Merevägi jälgib Venemaa föderatsiooni päästelaeva tegevust Soome lahel

Venemaa föderatsioon on alustanud Soome lahes oma sidekaablite, teadaoleva info kohaselt täpsemalt Leningradi ja Kaliningradi oblasti vahelise sidekaabli hooldus- ja parandustöid, mida teeb Venemaa föderatsiooni mitmeotstarbeline päästelaev Spassatel Karev.

Kuna Eesti mereväe ülesanne on olla teadlik olukorrast Eesti merealadel, jälgib tegevust ja selle võimalikku mõju meie merealade lähedal Eesti mereväe mitmefunktsiooniline reostustõrjelaev EML Kindral Kurvits.

EML Kindral Kurvits kuulub patrull-laevade divisjoni, mis on Eesti mereväe taktikalise tasandi üksus. See koosneb neljast laevast, mille eesmärk on patrullida Eesti territoriaalmeres ja majandusvööndis.