Praeguse automaksu plaani järgi tekib probleem näiteks sportautodega, mis on enam kui 20 aastat vanad, endiselt elujõulised ja keskkonnanäitajate poolest saastavad. Ometi oleks nende ülevalpidamine uute ja vähemvõimsate autodega võrreldes odavam.

Seetõttu näeb rahandusministeerium riski, et senine maksukava nügib autoostjaid valima vanu, välismaalt toodud autosid. See omakorda ei lahenda muret uuendada ja kaasajastada (ehk muuta keskkonnasõbralikumaks) Eesti autoparki.

„See kõik läheb lõpuks nii keeruliseks,“ tõdeb Eesti Ekspressi ajakirjanik Urmas Jaagant. „Kõik need väiksed eesmärgid ei mahu kuidagi selle maksu põhilise eesmärgi sisse, mis on maksu kogumine.“

„Kuidas ei mahu?! See annaks just potentsiaalselt raha rohkem teenida,“ torkab vahele Maalehe peatoimetaja Hindrek Riikoja.

„Jah, aga sel juhul jäävad täitmata keskkonna eesmärgid,“ pareerib Jaagant. Ta lisab, et kiiduväärt on maksukava järk-järguline parandamine ja täiendamine vastavalt ühiskonnas tekkinud arutelule.

Rahandusministeeriumi asekantsler Evelyn Liivamägi rääkis samal teemal ka sel nädalal Vikerraadios. „Kui ma seda saadet kuulasin, tõusid mul juuksed ärritusest turri,“ ütleb Hindrek Riikoja.

Ta jätkab: „Nii valusalt on tajuda, et kellelgi on eesmärk kliimat päästa, kellelgi teisel riigile raha teenida, aga mitte kellelgi pole mõistmist sellest, kuidas Eestis elatakse ja miks autosid omatakse.“

Vanad autod jõuavad siia seetõttu, et inimestel ei ole raha uute ostmiseks, sõnab Riikoja. Kui ka oleks jaksu liisingmakse tasumiseks, siis jääb kitsaskohaks sissemakse tegemine. „Neil inimestel on peres autot vaja ja nad tahaksid osta uusi autosid, aga neil ei ole selle jaoks raha!“

Lisaks on selle nädala „Päevakorras“:

  • kuluhüvitiste muutmise ideed;

  • Eesti ja Soome koostöö Hiinaga;

  • automaksu uued ideed;

  • Keskerakonna languse jätk;

  • Aivo Petersoni personaalküsimus;

  • pikema teemana erakondade rahastamise tulevik.

Ning loomulikult saavad kuulajad uusi teadmisi Greete eluloteriis.

Jälgi meid ka Twitteris!

Taskuhäälingusaade „Päevakord“ on iganädalane Delfi Meedia ajakirjanike Greete Lehepuu (Eesti Ekspress), Urmas Jaaganti (Eesti Ekspress) ja Hindrek Riikoja (Maaleht) arvamussaade, milles analüüsitakse mööduva nädala põletavamaid poliitilisi ja ühiskondlikke jututeemasid. Kuula meid ka Delfi Tasku äpist!