Donald Trumpi advokaadid ja väljaspool kohut ka Trump ise püüdsid kujutada Cohenit saripetjana, kes tunnistas end süüdi kuritegudes, mis hõlmavad maksudest kõrvalehoidumist ning kongressile ja pangale valede rääkimist. Keerulise ristküsitluse käigus esitas ametist vabastatud advokaat Cohen isegi oma advokaadi vastuväited, vastates mõnele päringule sõnadega „küsiti ja vastati!“

Cohen on võtmetegelane New Yorgi peaprokuröri Letitia Jamesi hagis, milles väidetakse, et Trump ja tema ettevõte andsid pankadele, kindlustusandjatele ja teistele finantsaruandeid, mis suurendasid tema rikkust.

„Härra Trump tegi mulle ülesande suurendada koguvarasid tema meelevaldselt valitud arvu alusel,“ tunnistas Cohen. Tema sõnul tegi ta koostööd Trumpi endine finantsjuhi Allen Weisselbergiga, et „erinevaid varaklasse ümber pöörata, suurendada need varad, et saavutada hulk, mille härra Trump oli meile ülesandeks andnud“. Coheni sõnul oli selleks numbriks „ükskõik millise numbri Trump käskis“.

Trump eitab peaprokürör Jamesi süüdistusi. Väljaspool kohut lükkas Trump Coheni jutu tagasi kui „tõestatud valetaja“ sõnad. „Tunnistaja on täielikult diskrediteeritud,“ ütles Trump. „Ta on häbiväärne kurjategija ja nii see välja tuleb,“ lisas ta.

Endine president ja vabariiklaste 2024. aasta esinumber tuli sel kuul kuuendat päeva kohtu ette vabatahtlikult. Cohen on öelnud, et pole Trumpi viis aastat näinud. „Paganama taaskohtumine,“ ütles Cohen väljaspool kohtut. Ta rõhutas, et „see ei ole Donald Trump vs Michael Cohen või Michael Cohen vs Donald Trump. See puudutab vastutust, selget ja lihtsat“.

Cohen tunnistas, et Trump kutsus teda ja Weisselbergi välja ja ütles näiteks: „Ma ei ole tegelikult väärt nelja ja poolt miljardit dollarit. Tegelikkuses olen ma pigem väärt kuus.“

Cohen ütles, et tema ja finantsjuht suurendasid seejärel Trumpi kinnisvara väärtust, sidudes need „võrreldava“ kinnisvaraga, mis on tegelikult erinev - näiteks uhiuued arendused kõrgemate lagedega, ulatuslikumad vaated ja ilma üüriregulatsioonita.

Ta ütles, et kindlustusfirmade juhtidele näidati liialdatud avaldusi, kus ülikõrgete väärtuste ja madalate kohustuste kombinatsioon võib tuua Trumpile soodsamad kindlustusmaksed. Lisaks ilmub Trump tema sõnul teadlikult umbes kolmveerandi ajast oma asetäitjate kohtumistest kindlustusandjatega ja käivitas vestluse, et ta on piisavalt rikas, et ennast kindlustada, kui ta ei saa head kindlustusmakset.

Cohen töötas kümme aastat Trumpi isikliku advokaadina, enne kui nende teed läksid lahku 2018. aastal keset föreraalset juurdlust, mis saatis Coheni föderaalvanglasse.

James on nimetanud Cohenit oma tsiviiluurimise tõukejõuks, mis viis pettuse hagi ja kohtuprotsessini. Ta viitas Coheni 2019. aastal kongressile antud tunnistusele, et Trump on varem soodsate laenutingimuste ja maksusoodustuste saamiseks varade väärtust valesti esitanud.

Selle kuu alguses loobus Trump 500 miljoni dollari suurusest hagist, milles süüdistati Cohenit „vale levitamises“ ja konfidentsiaalsuslepingu rikkumises. Trumpi pressiesindaja ütles, et endine president peatas kohtuasja, sest tal on samal ajal käsil kampaania korraldamine ning ta võitleb veel nelja kriminaalasja vastu.

Ühes neist kriminaalasjadest tunnistas kaaskohtualune advokaat Jenna Ellis end teisipäeval süüdi kuriteosüüdistuses Trumpi 2020. aasta valimiskaotuse tühistamises Georgia osariigis.

Trumpi advokaadid püüdsid teisipäeval New Yorgi kohtuprotsessi edasi lükata, väites, et Jamesi töötajate seas esinevad koroonaviiruse juhtumid seavad endise presidendi tervise ohtu. Peaprokuratuur teatas avalduses, et on võtnud kõik meetmed asjaomaste osapoolte teavitamiseks ja järginud tervisejuhiseid.