Kevadel leppisid tööandjad ja ametiühingud kokku, et 2027. aastaks kerkib miinimumpalk 50 protsendini keskmisest palgast. Paika pandi ka tõusunurk, mille järgi peaks alampalk järgmisel aastal tõusma seniseltt 39 protsendilt 42,5 protsendini keskmisest palgast.

Tööandjate keskliidu tegevjuht Arto Aas ütles ERR-ile, et kokkulepe sündis suure poliitilise surve all.

„Aga sinna said sisse kirjutatud ka teatud riskistsenaariumid, et kui majandus on jooksvalt languses ja tööpuudus kasvab, siis on õigus ajutiselt seda alampalga kasvutempot ka vähendada,“ sõnas Aas ja lisas, et need riskid on tema sõnul realiseerunud.

Siseminister Läänemets ütles, et tööandjad andsid koalitsioonileppe tegemise ajal valitsusele lubaduse, et alampalga tõstmise tempo kiireneb kolmepoolse leppega. „Valitsus on omakorda teinud selle lubaduse pealt maksuotsuseid – nii peabki maksuküüru kaotamise ja käibemaksu tõstmise n-ö vastumeetmeks olema miinimumpalga tõstmine. Sotsiaaldemokraadid ütlesid koalitsioonileppe sõlmimise ajal selgelt, et maksureform on võimalik ainult alampalga tõusuga," märkis ta.

Läänemetsa sõnul ei saa lubada sellist olukorda, kus madalapalgaliste töötajate ootusi petetakse.

„Olen juba varemgi hoiatanud, et kui me pidevalt räägime hüpoteetilisest „ettevõtete ärakolimisest“, siis tegelikkuses hakkavad kõigepealt Eestist ära minema tublid tööinimesed, kui tunnetavad lõplikult, et tööandjad ja riik neid ei väärtusta," ütles Läänemets ja lisas, et töötaja, kes panustab igapäevaselt ettevõtte edukusse, peab suutma oma palgast ära elada.

Läänemets lisas, et alampalga tõusutempot tagasi hoides muutub inimeste toimetulek veel raskemaks ning juba praegu on uudiseid, kuidas aina rohkematel on oht langeda allapoole vaesuspiiri. „Seepärast ongi mõistlikum valida kohe väärika palga maksmise tee, mitte tekitada juurde murdumise äärel olevaid inimesi. Ja just siin on tööandjatel väga oluline roll. Meie eesmärk peab olema hästitoimiv ja majanduslikult tugev riik, kus igas Eestimaa nurgas on võimalik oma teenitud töötasuga ära elada," ütles ta.