Vastates grupile kardinalidele, kes palusid talt selles küsimuses selgust, ütles paavst, et igasugust õnnistuspalvet tuleb kohelda pastoraalse ligimesearmastusega, vahendab BBC News.

„Me ei saa olla kohtunikud, kes ainult keelduvad, tõrjuvad ja välistavad,“ ütles paavst.

Franciscus lisas siiski, et kirik peab samasoolisi suhteid endiselt „objektiivselt patusteks“ ega tunnustas samasooliste abielusid.

See palve oli üks paljudest paavstile saadetutest enne homme Vatikanis algavat nädalaid kestvat ülemaailmset kogunemist, et arutada kiriku tulevikku.

Katoliku kirikus on õnnistus palve, mille esitab tavaliselt vaimulik, paludes jumalalt heatahtlikku suhtumist inimesesse või inimestesse, keda õnnistatakse.

Mitmetes riikides, näiteks Belgias ja Saksamaal on piiskopid hakanud lubama preestritel samasoolisi paare õnnistada, aga kirikuvõimude seisukoht on ebaselge.

2021. aastal tegi Vatikani doktriiniamet samasuguse palve peale otsuse õnnistamise lubamise vastu.

Nüüd ütles paavst, et kiriku arusaamise järgi on abielu ainuõige, stabiilne ja lahutamatu liit mehe ja naise vahel ning peaks vältima igasuguseid riitusi või sakramente, mis võivad selle veendumusega vastuollu minna.

Paavst lisas aga, et „kui palutakse õnnistust, on see palve väljendus jumalale abi saamiseks, palve esitamine paremini elamiseks“.

Paavsti sõnul tuleb adekvaatselt eristada, kas on õnnistuse vorme, mida paluvad üks või rohkem inimesi, mis ei edasta abielu mõistet ekslikult.

„Kanooniline õigus ei peaks ega saa katta kõike,“ ütles paavst.

Paavst lisas, et kirik peab alati lähenema suhetele inimestega „lahkuse, kannatlikkuse, mõistmise, hoolitsuse ja julgustamisega“.