Venemaa president Vladimir Putin ja Põhja-Korea valitseja Kim Jong-un saabusid Amuuri oblastis asuvale Vostotšnõi kosmodroomile, vahendas Interfax.

Putin ütles kohtumisel, et tal on rõõm Kimi näha ja meenutas tähtpäevi, mida tähistatakse Põhja-Koreas ja kahepoolsetes suhetes.

„Aitäh, et vaatamata oma hõivatusele meid kutsusite ja soojalt vastu võtsite,“ ütles Kim.

„Mul on suur rõõm teid näha. Seda enam, et on sellised sündmused – 75 aastat vabariigi loomisest. 70 aastat võidust suures vabadussõjas, 75 aastat diplomaatiliste suhete loomisest. Kui palju meil kõike seda on.“

„Vladimir Putin kohtus Vostotšnõi kosmodroomil Korea Rahvademokraatliku Vabariigi riigiasjade esimehe Kim Jong-uniga. Liidrid vaatavad üle kosmodroomi, selgitusi annavad Roskosmose juht Juri Borissov ja maapeale kosmoseinfrastruktuuri ekspluatatsiooni keskuse peadirektor Nikolai Nestetšuk,“ teatas Kreml.

Putin selgitas, miks nad otsustasid Kimiga kohtuda Vostotšnõi kosmodroomil.

„Sellepärast me siia tulimegi. KRDV liider näitab üles suurt huvi raketitehnika vastu, nad püüavad ka kosmost arendada,“ lausus Putin ajakirjanikele, vastates küsimusele, kas Venemaa aitab Põhja-Koreal satelliite ehitada.

Putini sõnul näidatakse Põhja-Korea delegatsioonile uusi objekte.

Putinilt küsiti ka, kas arutatakse sõjalis-tehnilist koostööd.

„Räägime kõigist küsimustest kiirustamata. Aega on,“ ütles Putin.

Putin meenutas ka Venemaa kaitseministri Sergei Šoigu hiljutist visiiti Põhja-Koreasse, kus teda Putini sõnul hästi vastu võeti.

Putin ja Kim tutvusid uue kanderaketi Angara kokkupaneku käiguga ning kanderaketi Sojuz-2 omadustega.

„Kim Jong-un ja koos temaga saabunud sõjaväelased kuulasid tähelepanelikult, KRDV liider esitas palju küsimusi: teda huvitasid raketi kütuse omadused, kuhu kukuvad selle kasutatud astmed, kanderaketi liikumise põhimõtted,“ teatab Interfax.

Pärast ekskursiooni kosmodroomil algasid läbirääkimised. Need peaksid kestma mitu tundi.

Kim teatas, et Põhja-Korea toetab kõiki Venemaa otsuseid.

„Praegu on Venemaa tõusnud oma suveräänsuse kaitsele ja julgeoleku kaitsele. /.../ Praegu tahame me ka edaspidi suhteid arendada. Me oleme alati toetanud ja toetame kõiki president Putini otsuseid, Venemaa valitsuse otsuseid. Ma loodan, et jääme alati kokku võitluses imperialismi vastu ja suveräänse riigi ülesehitamises,“ lausus Kim läbirääkimiste alguses.

Putin teatas, et Kimi visiit kulgeb sõbralikus ja heatahtlikus õhkkonnas.

Putin juhtis tähelepanu visiidi laialdasele päevakorrale ja programmile. Putini sõnul ei külastata ainult Vostotšnõi kosmodroomi, vaid ka teisi suuri kõrgtehnoloogilisi klastereid, tööstusettevõtteid ja innovatsioonikeskusi Venemaa Kaug-Idas.

Putin kuulutas, et Venemaa ja Põhja-Korea tegutsevad rahu ja stabiilsuse nimel regioonis.

„Me püüame ka täna tugevdada seltsimehelikkus- ja heanaaberlikkussidemeid, tegutseme rahu, stabiilsuse ja õitsengu nimel meie ühises regioonis,“ lausus Putin pidulikul lõunasöögil Kimi auks.

Kim ütles omalt poolt, et arutas Putiniga sügavuti sõjalis-poliitilist olukorda Korea poolsaarel ja Euroopas.

„Jõudsime rahuldavale ühisele arvamusele strateegilise ja taktikalise koostöö tugevdamise kohta, toetuse ja solidaarsuse kohta võitluses suveräänsete õiguste ja julgeoleku kaitse eest, kindla rahu garantiide loomise kohta nii regioonis kui ka kogu maailmas,“ ütles Kim.

Kim märkis, et tema visiit toimub ajal, „kui rahvusvahelisel areenil toimub julm võitlus progressi ja reaktsiooni ning õigluse ja ebaõigluse vahel ning maailma mitmepooluselisuse protsess liigub energiliselt edasi tänu iseseisvate jõudude ühisele tahtele ja koondatud jõule“.

Põhja-Korea lasi täna oma idarannikult välja kaks ballistilist raketti, teatas Lõuna-Korea staabiülemate ühendkomitee.

Seda kinnitas ka Jaapan, mille rannikuvalve teatel lendasid raketid umbes viis minutit ja kukkusid siis Põhja-Korea ja Jaapani vahel merre.