Komisjoni liige Raimond Kaljulaid (SDE) rääkis Delfile, et üks olulisi järeldusi, mida ka kaitsepolitsei peadirektor kinnitas, oli see, et Kallas ei ole olnud mitte ühelgi viisil Venemaa föderatsiooni eriteenistuste või riiklike struktuuride poolt mõjutatav.

„Ma usun, et mitte ükski terve mõistusega inimene ei usu, et Kaja Kallas, kes on poolteist aastat olnud üks peamisi Vene föderatsiooni sanktsioonide kehtestamise eestvedajaid, Ukraina sõjalise aitamise eestvedajaid, Ukraina poliitilise toetamise eestvedajaid, NATO perspektiivi toetajaid, et talle on võimalik üldse Vene föderatsiooni [poolt] mõju avaldada, et see väide ongi olnud pigem selline sisepoliitiline ja ülepingutatud, aga hea, et on olemas nüüd ka ametlik kinnitus,“ rääkis Kaljulaid.

Ta viitas sellele, et osa opositsioonipoliitikuid on mänginud selle mõttega, et Kallas võib olla Venemaaga seotud, ning see on Kaljulaidi hinnangul väga tõsine süüdistus. Ka tema isiklikul hinnangul on see täiesti alusetu.

Kaljulaid märkis ka, et kapo saab anda hinnanguid ainult oma pädevuse ja seaduse raampiires ning nad ei anna moraalseid hinnanguid. „Oma pädevuse piires kapo kinnitas, et peaminister ei ole mõjutatav olnud,“ lisas ta.

Komisjon koguneb uuesti kahe nädala pärast. Nimelt viitas Kaljulaid Twitteris, et kaitsepolitsei enda tegevuse kohta jäid mõned küsimused õhku. Delfile ta täpsustas, et kapo peadirektor andis väga ammendavaid vastuseid, aga kapol on vaja aega, et ette valmistada materjale järgmiseks kohtumiseks, ning midagi kahtlast seal ei ole.

Komisjoni aseesimees Aivar Kokk (Isamaa) sõnas, et väga paljudele küsimustele ei saadud vastuseid ning nad ootavad veel materjale.

Ta ütles, et enda küsimusele ta vastust ei saanud, kuid ta ei olnud nõus küsimust avaldama, sest tegu on kinnise istungiga. Kokk sõnas vaid nii palju, et tänane kapo juht ei osanud tema küsimusele vastata, sest ta on veel „üsna värske juht“, ning lubas Koka küsimuse maja peal üle küsida.

Tema sõnul oli aga tänase istungi põhiteema justnimelt Kaja Kallase skandaal.

Tõnis Mölder (Keskerakond), kes asendas komisjonis Ester Karust, sõnas, et tema peamine eesmärk oli saada kapolt kätte info, mida nemad juhtumist teavad. Ta tunnistas samuti, et paljud küsimused jäid õhku.

Mölder märkis, et tema usub, et Kallas oli tegelikult teadlik laenu andes, kuhu see raha läheb. „Kui väiksemate summade puhul, mis jäävad 10 000 euro kanti, ta teadis väga täpselt, et kellele ta laenu annab, miks ta laenu annab ja kuhu see laen suunatakse, vähemalt eilsel avalikul istungil ta ju andis sellest ka kerge ülevaate, ka huvide deklaratsioonis on sellele konkreetsed viited, siis tundub väga vähe usutav see, et tal puudus teadmine,“ põhjendas Mölder.

Mölder märkis, et kahe nädala pärast jätkatakse mõningate laiemate teemadega, aga Kallase teema on samuti laual „Väga paljud lihtsad küsimused ei ole saanud faktilisi vastuseid,“ lisas ta.