Venemaa on teatanud, et kaebab otsuse kohtusse, vahendab BBC News.

Austraalia peaminister Anthony Albanese ütles, et diplomaat ei kujuta endast ohtu.

„Mingi tüüp seisab murutükil,“ ütles Albanese venelase kohta.

Otsust rendileping tühistada teatavaks tehes ütles Albanese, et luureteenistused andsid „väga selget julgeolekunõu“.

Plaanis olnud Vene saatkond oleks asunud vaid 400 meetri kaugusel Austraalia parlamendi hoonest, mis kujutab endast ekspertide sõnul spionaažiriski. Venemaa praegune saatkond asub kaugemal.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov nimetas Austraalia otsust järjekordseks näiteks russofoobsest hüsteeriast, mis praegu kollektiivses läänes valitseb.

Pole selge, millistel „konstitutsioonilistel alustel“ Venemaa otsuse kohtus vaidlustab, aga ta on taotlenud tõkendit, et maatükiga ei saaks enne midagi teha, kui kohtuvaidlus on lõppenud.

Venemaa väidab oma kaebuses, et on juba kulutanud aeglaselt kulgenud ehitusele 8,2 miljonit Austraalia dollarit (umbes viis miljonit eurot).

Austraalia föderaalpolitsei hoiab teadete kohaselt maatükil oleval mehel silma peal, aga ei saa teda diplomaatilise puutumatuse tõttu kinni pidada.

Albanese ütles, et teda ei pane muretsema ei skvotter ega kohtuvaidlus.

„Venemaa ei ole viimasel ajal seaduste asjus eriti hea olnud,“ lausus Albanese. „Me ei arva, et Venemaa oleks positsioonil, kust rääkida rahvusvahelisest õigusest, võttes arvesse selle nii järjekindlat ja jultunud eiramist sissetungiga Ukrainasse.“