Video näitas, kuidas automaatidega politseinikud sundisid veriseid mehi asfaldile pikali heitma. Pärast kuhjati nende peale rehve, valati üle bensiiniga ja pandi põlema, vahendab Guardian.

Üks pealtnägija ütles Associated Pressile, et lintšijad võtsid tapetud pärast vahistamist Port-au-Prince’i Canapé-Vert’i linnaosas politsei käest üle.

13 põlevat surnukeha olid Associated Pressi teatel vaatama tulnud sajad inimesed.

Haiti politsei teatas Facebookis, et politseinikud pidasid kinni grupi väikebussiga sõitnud kahtlustatavaid smulgeldajaid, aga pärast lintšisid üle 12 neist tavakodanikud.

Haiti niigi ränk ühiskondlik, poliitiline ja humanitaarkriis muutus samal ajal veelgi hullemaks.

Kuue päeva jooksul, 14.-st 19. aprillini, hukkus Port-au-Prince'i suurimas agulis Cité Soleil’s jõukude vahelises vägivallas ligi 70 inimest, teatas ÜRO. Umbes 40 neist tulistati või pussitati surnuks. Vähemalt kaks olid lapsed.

„Cité Soleil’s käib võitlus ... Elanikkond tunneb end ümberpiiratuna. Nad ei saa enam kodudest lahkuda, kartes relvavägivalda ja jõukude terrorit,“ ütles ÜRO humanitaarkoordinaator Haitil Ulrika Richardson.

Kuu varem oli ÜRO kutsunud saatma Haitile rahvusvahelisi toetusjõude pärast seda, kui selle aasta esimestel nädalatel oli tapetud üle 530 inimese, mille tõttu sulgusid paljud kliinikud ja koolid. Jaanuarist märtsini registreeris ÜRO inimõiguste büroo 531 tapmist, 300 vigastuste tekitamist ja 277 inimröövi peamiselt jõukude võimu all olevas pealinnas.

Haiti meeleheitliku olukorra juured on sadu aastaid kestnud välises ekspluateerimises ja sekkumises, aastakümneid kestnud korruptsioonis ja Duvalier’ dünastia diktaatorite võimus ning reas hävitavates looduskatastroofides, sealhulgas 2010. aasta maavärinas, mis tegi pealinna maatasa ja tappis üle 200 000 inimese.

Praegune kriis ägenes 2021. aastal, kui Port-au-Prince’is mõrvati Haiti preident Jovenel Moïse. Pärast seda on poliitiliselt mõjukad jõugud kontrollinud enam kui 60% pealinnast, osa ressursside puuduses olevast politseist on avalikult mässu tõstnud ning poliitikas käib võimuvõitlus.

Jaanuari seisuga puudusid Haitil, mida on pärast Moïse’i tapmist valitsenud endine peaminister Ariel Henry, täielikult demokraatlikult valitud valitsusametnikud. Pole teada, millal korraldatakse uued presidendivalimised. Eelmised toimusid ligi seitse aastat tagasi 2016. aasta novembris.